Management buy in


Management buy in; wij begeleiden u door onderstaande stappen

Overweegt u een bedrijf te kopen via een management buy-in (MBI) dan overweegt u zelfstandig ondernemer te worden en daarbij een bestaande onderneming over te kopen. De inhoud en tijd die het proces van een management buy-in in beslag neemt, wordt in grote mate bepaald door drie factoren:

  • Complexiteit
  • Benodigde financiering
  • Onderhandelingen

Een management buy-in traject starten, is een grote stap die u in de regel maar eenmaal zet. Om te weten waar u rekening mee moet houden tijdens het overname proces en om de juiste stappen te doorlopen, is het belangrijk dat u de juiste adviseurs inschakelt. De Specialisten in Bedrijfsovername kunnen u hierbij helpen. Zij zullen u stap voor stap begeleiden gedurende dit specifieke proces

Succesfactoren bij management buy-in

Er zijn een aantal factoren bepalend om een management buy-in succesvol af te ronden. We zetten ze voor u op rij.

1. Het opstellen van een zoekprofiel

De omvang, de branche, aard van de producten of dienstverlening en vestigingsplaats van het over te nemen bedrijf worden in kaart gebracht. Wat sluit aan bij uw interesse en uw capaciteiten.

2. Zoeken potentiƫle targets

Aan de hand van het opgestelde zoekprofiel worden potentiƫle kandidaten voor een management buy-in gezocht, geanalyseerd en gericht benaderd.

3. Eerste gesprekken

Als een bedrijf is gevonden, volgen de eerste gesprekken. Hierin moet duidelijk worden wat een ieder verwacht, zodat teleurstellingen en onduidelijkheden in een later stadium kunnen worden voorkomen.

4. Waardebepaling bedrijf & transactiestructuur

Er wordt berekend aan de hand van verschillende methodes wat de waarde van het bedrijf is. Ook wordt de juiste fiscale en juridische structuur bepaald.

5. Opstellen intentieovereenkomst

Indien beide partijen akkoord zijn, worden de gemaakte afspraken voor een management buy-in in een intentieovereenkomst door een jurist vastgelegd.

6. De financiering bij MBI

Samen met de koper wordt gekeken op welke manier het benodigde kapitaal aangetrokken kan worden. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen de diverse vormen van eigen- en vreemd vermogen.

7. Overdracht & afronding

Na het due diligence onderzoek wordt een overnameovereenkomst opgesteld en eventuele andere overeenkomsten. Tot slot vindt de overdracht plaats en is uw management buy-in een feit!

Mogen wij u adviseren m.b.t. uw MBI?

Een MBI doen is voor u een grote stap. Niet alleen is het de stap naar ondernemerschap maar ook een traject dat professionele begeleiding nodig heeft om u te behoeden voor dure fouten. Onze experts begeleiden dit soort trajecten altijd met succes en oog voor de persoon achter het traject. Heeft u vragen omtrent uw MBI? Stel ze dan direct en ontvang een vrijblijvend maar zeer deskundig advies.

Heeft u vragen? Stel ze direct en vrijblijvend.