Company transfer management


Bedrijfsoverdracht management; een aantrekkelijke verkoop

Er komt een dag dat u als ondernemer wilt gaan genieten van uw pensioen en uw onderneming moet worden overgedragen. Het kan daarbij aantrekkelijk zijn om uw bedrijf aan het personeel te verkopen. Dit noemen we ook wel bedrijfsoverdracht door management ofwel: Management Buy-Out (MBO). De onderneming wordt dan door het zittende management overgenomen. Omdat de verkoper en koper elkaar vaak kennen, wordt een bedrijfsoverdracht door management meestal als iets heel bijzonders ervaren. Dat zorgt tijdens het overnametraject ook geregeld voor extra emotionele aspecten.

Voor en nadelen van bedrijfsovername door Management Buy-Out

Net als bij alle andere vormen van bedrijfsovername, kent een bedrijfsoverdracht door management ook voor- en nadelen. We zetten ze uiteen.

De voordelen

Het grote voordeel van een bedrijfsoverdracht door management is allereerst dat het personeel het bedrijf en de klanten door en door kent. Dit zorgt ervoor dat zij uitstekend in staat zijn om voor de continuïteit van de onderneming te zorgen. Daarnaast hoeft er niet gericht naar kopers gezocht te worden en bedrijfsgegevens hoeven niet met geïnteresseerden te worden gedeeld. Het proces van bedrijfsoverdracht kan snel gaan en specifieke verkoopwaarden bij een bedrijfsoverdracht door management zijn normaliter beter realiseerbaar.

De nadelen

Bij een bedrijfsoverdracht door management is de verkoopprijs doorgaans lager dan wanneer het bedrijf verkocht wordt aan derden. Daarnaast is het financieren van een overname vaak complex, omdat het personeel in de regel niet beschikt over voldoende geld. Veelal wordt er dan op de verkoper een beroep gedaan om een gedeelte van de financiering in te vullen. Dit is weer een voordeel naar de bank toe, want hiermee spreekt de verkoper zijn vertrouwen in de koper uit. Iets dat voor de bank erg belangrijk is in geval van verdere leningen.

Uw partij bij bedrijfsoverdracht management

Een bedrijfsoverdracht door management is zeker het overwegen waard als uw personeel capabel genoeg is. Daarnaast is het de vraag of zij het bedrijf willen overnemen en of u het ze gunt. Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten in Bedrijfsverkoop en wissel eens vrijblijvend van gedachte. Dat zet zaken in een ander perspectief en dat helpt bij het beslissen!

Heeft u vragen? Stel ze direct en vrijblijvend.