Interview Julian Wagenhuis over begeleiding verkoop Translation Kings door Match Plan

Julian Wagenhuis richtte in 2007 Translation Kings op. De destijds 16-jarige ondernemer liet het bedrijf uitgroeien tot een ISO-gecertificeerd vertaalbureau met meer dan 15.000 klanten. In 2018 nam Julian de beslissing om Translation Kings te verkopen. Hij koos ervoor om zich hierbij te laten begeleiden door Match Plan.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Match Plan?

Ik ben met Match Plan in aanraking gekomen via het internet. Toen ik zag dat Match Plan goed vertegenwoordigd was op het web en ik de goede reviews op Klantenvertellen.nl las (waar wij zelf op dat moment ook onze reviews verzamelden), besloot ik om contact op te nemen.

Waarom koos je voor Match Plan?

Bij de verkoop van je bedrijf komt veel kijken. Omdat ik al sinds mijn 16e met Translation Kings bezig was, voelde het als mijn kindje. Ik was op zoek naar een partij die mij op een succesvolle en professionele manier kon begeleiden bij de verkoop van mijn onderneming. Dit bleek Match Plan te zijn. Het persoonlijk contact, de volledig kennis op het vlak van bedrijfsverkoop en de resultaatgerichte begeleiding spraken mij enorm aan.

Waarom besloot je om Translation Kings over te dragen?

Na een periode van 11 jaar had ik niet meer de passie en liefde die ik eerder had voor deze branche. Dit liet mij besluiten om Translation Kings te verkopen, ondanks dat het bedrijf nog steeds groeide. Uiteraard was dit een weloverwogen keuze.

Hoe lang heeft het adviestraject geduurd?

In totaal heeft het gehele verkooptraject zo’n 8 maanden geduurd. Na een aantal oriënterende gesprekken is Match Plan gestart met het verkoopproces. Er is een informatiememorandum opgesteld waarna de long list van strategische en financiële partijen in beeld is gebracht. De marktintroductie leidde tot 15 gesprekken met verschillende partijen, waarna 7 van hen een serieus bod deden. Na de onderhandelingsrondes is de letter of intent getekend met TSM Partners. Het proces van het boekenonderzoek en de contractdocumentatie werd eveneens verzorgd. De verkoop is uiteindelijk tot stand gekomen op 31 augustus 2018, nota bene op de dag dat ik 28 werd.

Julian Wagenhuis ondertekent de laatste contracten. Hans van de Pas kijkt toe.

Julian Wagenhuis ondertekent de contracten. Hans van de Pas kijkt toe.

Wat voor bijzonderheden speelden er tijdens het traject en hoe zijn deze opgepakt?

Als ondernemer ben je natuurlijk erg betrokken met de gang van zaken binnen je bedrijf. Voor mij was dat tijdens het verkooptraject niet anders. Bij de verkoop van je bedrijf is het de uitdaging om objectief te blijven, maar tegelijkertijd je gevoel te blijven volgen. Zeker omdat je als verkopende partij andere belangen hebt dan de kopende partij.

Aan het eind van de dag is een deal sluiten een hele emotionele gang van zaken. Hoe graag je er ook zakelijk in wilt staan zal de realiteit uitwijzen dat dit niet gaat. In mijn geval is dit goed uitgevallen in nauwe samenspraak met Hans van de Pas. Ik kan Match Plan niet genoeg dankbaar zijn voor het eindresultaat van de deal.

Ik kan Match Plan niet dankbaar genoeg zijn voor het eindresultaat van de deal.

Zou je Match Plan aanraden bij vrienden en bekenden? Zo ja, waarom?

Ik zou Match Plan zeker aanraden. Sterker nog, dat heb ik al aan een aantal vrienden gedaan. Ik ben een transparant, open en eerlijk persoon. Ik communiceer ook graag op die manier. Dit kun je op een perfecte manier met Hans van de Pas doen. Dit gevoel had ik niet bij andere bedrijven.

Hoe zou je Match Plan in 3 kernwoorden omschrijven?

Betrokken, resultaatgericht en deskundig typeren Match Plan het meeste.

Wat is de meerwaarde van Match Plan bij adviestrajecten?

Als ondernemer denk je dat je veel weet op verschillende vlakken. Tijdens de verkoop van mijn bedrijf kwamen er honderden vragen naar voren waar je niet gemakkelijk uit komt. Gedurende het hele adviestraject is alles ter sprake gekomen en is alles opgelost.

Als je eenmaal tot een deal bent gekomen moet je alles juridisch gaan fine-tunen. Iets waar je echt niet mee bezig wilt zijn, maar er wel bij hoort. Dit is een behoorlijk intensief traject vanwege eerdere onderhandelingen en gesprekken. Gelukkig heeft Match Plan hier een in-house gespecialiseerde jurist voor. Hij heeft zijn werk ontzettend netjes gedaan en zeer goede voorwaarden in mijn voordeel gebracht.

De in-house jurist heeft zijn werk ontzettend netjes gedaan en zeer goede voorwaarden in mijn voordeel gebracht.

Is er nog iets dat je andere ondernemers wilt meegeven bij de verkoop van hun bedrijf?

De verkoop van mijn bedrijf is zeer gunstig uitgevallen. Tijdens een verkooptraject kun je gaan twijfelen of je wel moet doorgaan. Mijn advies zou zijn om nooit bang te zijn om het goede op te geven. Kansen zijn er zat in de wereld. Wat de reden voor verkoop dan is, wees nooit bang.

Wat heb je na de verkoop van je bedrijf gedaan?

Het verkooptraject was emotioneel en uitputtend. Helaas zat ik tegelijkertijd in een zware verbouwing van ons nieuwe huis. Toen dit allemaal later afgerond was ben ik meermaals op vakantie geweest. Sindsdien heb ik weinig (internet) werkzaamheden meer gedaan. Een deel van het geld heb ik geherinvesteerd in verhuurd vastgoed. Een ander deel moet ik nog investeren. Inmiddels begint het weer te kriebelen om iets op online gebied te gaan doen.

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat er veel meer in het leven is dan alleen zaken doen. Er heeft nog nooit iemand op zijn sterfbed gezegd dat hij spijt heeft dat hij niet meer heeft gewerkt in zijn leven. Hoewel mijn bedrijf ver geautomatiseerd was en ik in de laatste jaren er weinig voor hoefde te doen, ben je er alsnog dag en nacht in je hoofd mee bezig. Nu ik veel rust heb gehad, krijg ik weer volop energie van het leven. Soms is het nodig om iets goeds op te geven om iets beters te krijgen.

Neem contact op

Neem contact met ons op


Volg ons op LinkedIn

Blijf via LinkedIn op de hoogte van de laatste deals en ontwikkelingen rondom Match Plan.

Deel met uw netwerk

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel.