Speciale financieringsregelingen voor ondernemers versoepeld

De in-en outs van de BMKB-C regeling
Een groot gedeelte van Nederlandse bedrijven ondervindt negatieve gevolgen van het coronavirus. Ondernemers vrezen of ervaren nu al ernstige liquiditeitsproblemen. De overheid heeft een pakket aan speciale maatregelen getroffen om u als ondernemer te steunen. Eén van deze regelingen betreft de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB-C) regeling. Deze regeling stelt ondernemers in staat om sneller, gemakkelijker en meer geld te lenen bij kredietverstrekkers.

Wat houdt de BMKB-C regeling in?
De BMKB-C regeling is een borgstelling waarmee de overheid garant staat voor een deel van de financiering aan bedrijven. Doordat de overheid deels garant staat verkrijgt de kredietverstrekker additionele zekerheden en is het risico om geld te lenen voor hen lager. Dit verhoogt de bereidheid van financiers om sneller, gemakkelijker en meer te financieren aan ondernemers.

Voor wie is de BMKB-C regeling?
De BMKB-C regeling is bestemd voor ondernemers die behoefte hebben aan additionele liquiditeit. Dat kan uitbreiding van bestaande financiering zijn of een nieuw krediet. Denk aan een nieuw overbruggingskrediet of een rekening-courant krediet.

Bedrijven die in aanmerking komen voor deze regeling dienen te voldoen aan de volgende criteria:

  • Maximaal 250 medewerkers (fte);
  • Een jaaromzet tot € 50 miljoen;
  • Of een balanstotaal tot € 43 miljoen.

De regeling biedt in het bijzonder een uitkomst voor ondernemers in sectoren die direct inkomsten of productie mislopen zoals de horeca, reisbranche of groothandelaren en die daardoor liquiditeitsproblemen hebben. Via zijn/haar kredietverstrekker kan er een beroep worden gedaan op de regeling.

Regels en voorwaarden
De regels voor de BMKB-C regeling zijn eind april versoepeld en loopt tot en met 31 mei 2020.

  • De overheid staat garant voor 90% van 75% van de lening (effectief 67.5%);
  • Het maximale krediet is vastgesteld op € 1.5 miljoen euro;
  • De premie voor de BMKB-C regeling bedraagt 2.0%;
  • De maximale looptijd is 4 jaar voor kredieten en 6 jaar voor leningen;
  • Aflossingswijze in overleg met financier (lineair, einde looptijd, aflossingsvrije periode);
  • Toets op tekort aan zekerheden is bij inzet BMKB-C regeling niet benodigd;
  • Persoonlijke borgtocht van een meerderheidsaandeelhouder is vereist (dit is verlaagd van 25% naar 10% van de borgstellingsfinanciering);

Hoe doe ik een aanvraag?
U hoeft geen aparte aanvraag voor de BMKB-regeling bij de overheid in te dienen. U regelt dit via uw kredietverstrekker. Let op: deze versoepeling geldt vooralsnog tot 31 mei aanstaande.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de BMKB-regeling? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag wat de meest passende financiering is voor uw situatie en begeleiden u bij het opmaken van de financieringsdocumentatie. Vul onderstaand formulier in of bel 070 324 4103 en vraag naar onze financieringsspecialist Niels Ansems.

Stel hier uw vraag


Volg ons op LinkedIn

Blijf via LinkedIn op de hoogte van de laatste deals en ontwikkelingen rondom Match Plan.

Deel met uw netwerk

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel.