Menu Sluiten
Sluiten

Overnamefinanciering

25 juli 2020

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

Een cruciaal onderdeel voor het slagen van een bedrijfsovername is de verkrijging van de financiering door de koper. Traditionele verstrekkers van kapitaal, zoals banken, zijn kritischer met het verstrekken van kapitaal dan voorheen. In de praktijk wenden kopers zich derhalve in toenemende mate tot een combinatie van bancaire financiering en alternatieve financieringsvormen.

De meeste kopers financieren een overname het liefst met eigen middelen. In de praktijk blijkt dit veelal niet haalbaar. Vandaar geven we u een overzicht van de belangrijkste verstrekkers van kapitaal.

waardebepaling bedrijf

Bedrijfsfinanciering

Koper

De eigen inbreng van een koper in geval van een overname wordt in toenemende mate belangrijker. Het is gebruikelijk dat de vrij beschikbare eigen middelen van de koper worden aangewend ter financiering van een deel van de koopsom. Deze inbreng wordt veelal vereist door de overige kapitaalverstrekkers. De rationale hierachter is vrij simpel: waarom zou men bereid zijn om risico’s te lopen als de koper dit zelf niet van plan is.

Bedrijfsfinanciering

Banken

Met name in de MKB-sector vervullen banken nog steeds een belangrijke rol in de financiering van bedrijfsovernames. Over het algemeen geldt dat bankkrediet de goedkoopste vorm van financiering is. Het voordeel van een bancaire financiering is dat de aandelen geheel in eigen bezit blijven en de ondernemer zodoende de zeggenschap over de onderneming behoudt.

Overnameadviseur
Fusie- en overnameadviseur

Bedrijfsfinanciering

Verkoper

In veel gevallen is daarom een overname niet louter te financieren met eigen middelen en een banklening. Dit betekent dat de koper vaker een beroep zal doen op de verkoper om de transactie mogelijk te maken. De bereidheid van de verkoper om eveneens een deel van de transactie te financieren is een goed signaal richting banken en investeerders en geeft blijk van vertrouwen in de koper.

Er zijn legio voorbeelden te bedenken waarbij verkopers een deel van de koopsom financieren. In de praktijk worden de volgende constructies vaak toegepast: achtergestelde lening (een zogenaamde Vendor Loan), earn-out regeling of een gefaseerde overname.

Bedrijfsfinanciering

Overige financiers

Naast de koper, bank en verkoper verstrekken diverse andere partijen eveneens kapitaal. Deze brede groep omvat onder meer onder meer investeringsmaatschappijen, informal investors, familie en obligatiefondsen. Deze partijen verstrekken vaak risicodragend vermogen. Bij het verstrekken van risicodragend vermogen worden ze medeaandeelhouder met zeggenschap.

De veelheid van financieringsopties en -constructies maakt dat de financiering van overnames complexer is geworden. Match Plan heeft ruime ervaring op het gebied van de structurering en financiering van overnametransacties en kan u hierbij adviseren.

Entree Match Plan
Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV