Menu Sluiten
Sluiten
Desktop header - buy and build strategie

Buy and build strategie

Wij helpen u bij het vinden van geschikte overnamekandidaten

  • 1000+ ondernemers succesvol begeleid
  • Groot netwerk MKB bedrijven
  • Meer dan 25 jaar ervaring
Lees verder
Terug naar diensten
Groeien door overnames

Buy and build strategie – bedrijfsgroei door overnames

Als ondernemer wilt u graag gaan groeien. De buy and build strategie kan hierin een belangrijke rol spelen doordat er gefocust wordt op groei met behulp van overnames. Op deze pagina zullen wij eerst uitleggen wat een buy and build strategie is. Vervolgens vertellen waarom de strategie zo populair is en hoe de strategie in zijn werk gaat. Tot slot zullen de belangrijkste aandachtspunten bij het uitvoeren van een buy and build strategie worden besproken.

Behoefte aan een gratis adviesgesprek? Plan dan nu in:

Buy and build strategie - strategieen voor bedrijfsgroei
Creating value together

Strategieën voor bedrijfsgroei

Bedrijfsgroei is voor veel organisaties essentieel voor het behalen van langetermijnsucces. Bedrijfsgroei is mogelijk middels twee globale strategieën.

Ten eerste kunnen bedrijven autonoom groeien. Autonome groei, ook wel organische groei genoemd, betekent dat het bedrijf op eigen kracht gaat groeien. Autonome groei kan bijvoorbeeld worden behaald door het intensiveren van de marketing en sales activiteiten, het vergroten van de productie of uitbreiding van de dienstenportefeuille.

De tweede manier is groeien door middel van overnames. Deze strategie wordt een buy and build strategie genoemd.

Groeien door overnames

Wat is een buy and build strategie?

Een bedrijf met een buy and build strategie is een bedrijf dat door middel van het overnemen van andere bedrijven versneld wil groeien. Letterlijk betekent het dan ook ‘kopen en bouwen’. Meerdere kleinere bedrijven worden samengevoegd tot één groot bedrijf. Hoewel deze strategie kan worden gebruikt om directe concurrenten over te nemen kan het ook zijn dat er sector verwante ondernemingen worden overgenomen om zo het diensten- of productenpakket uit te breiden.

Ter verduidelijking; het uiteindelijke doel in beide gevallen is het verstevigen van de marktpositie en het behalen van synergievoordelen zoals digitalisering, personeel, up- en cross selling, kostenbesparing en reputatie. Groeien door overnames wordt vaak mogelijk gemaakt door private-equity partijen vanwege het beschikbare kapitaal. Toch kan groei door overnames ook zonder private-equity worden uitgevoerd.

Wat is een buy and build strategie
Voordelen en risico’s bij groei door overnames - buy and build strategie
Buy and build

Voordelen en risico’s bij groei door overnames

De afgelopen jaren zien wij een toename aan bedrijven die groeien middels overnames. Dit is duidelijk terug te zien in de zogenoemde consolidatieslagen die momenteel plaatsvinden in diverse branches. Naast het behalen van groeidoelstellingen kunnen overnames gebruikt worden om nieuwe markten en producten te bereiken en kan het gunstige synergie-effecten opleveren. Echter kleven er ook risico’s aan de inzet van een buy and build strategie en is een deskundige aanpak van belang.

Het traject van stap tot stap

Een succesvolle buy and build strategie

Een succesvolle buy and build start met de analyse van de eigen onderneming. Hierbij helpt het om vragen te beantwoorden zoals; is de onderneming in staat om andere ondernemingen succesvol te integreren en is hier al ervaring mee? Welke type dienstverlening dient te worden toegevoegd of welke markt wilt men betreden? En biedt de markt waarin de onderneming zich begeeft voldoende overnamekansen? Ook dient er bepaald te worden of de activiteiten van de onderneming schaalbaar zijn.

Een succesvolle buy and build strategie

</div class>

Buy and build

Financieren van een buy and build strategie

Nadat de eigen onderneming in kaart is gebracht moet er worden gekeken of de buy and build strategie op eigen kracht kan worden uitgevoerd of dat er een private equity partij moet worden betrokken. Met een financieel daadkrachtige partner kunnen er meerdere overnames achter elkaar worden gerealiseerd. Aanvullend wordt de kennis en expertise van private equity op het gebied van de toekomststrategie en de organisatorische (her)inrichting van een groeiende onderneming als zeer waardevol ervaren. Een mogelijk nadeel kan zijn dat een private equity partij veelal een meerderheid in het aandelenbelang wenst.

Overnameadviseur

Buy and build strategie overnameadviseur

Overweegt u om een buy and build strategie uit te voeren? Dan is het aan te raden om hier een overnameadviseur bij te betrekken. Match Plan heeft veel ervaring met het begeleiden van bedrijven bij deze strategie. Wij begeleiden dit volledige traject van het vaststellen van de strategie, het vinden van de juiste partijen om over te nemen, het voeren van de onderhandelingen, opmaken van contracten en het afsluiten van de financiering met het eventueel betrekken van een private equity partij.

Buy en build strategie overnameadviseur

</div class>

Podcast: Ondernemersdromen #2 – Buy and build strategie

In deze aflevering zijn Lou Dost, Voorzitter van Ondernemend Kapitaal & Mede-eigenaar van Metaalcenter Driessen, Leon Koorevaar, Director bij Match Plan, met als gastheer Paul Eikelenboom. Lou heeft met Ondernemend Kapitaal, onder begeleiding van Match Plan, Metaalcenter Driessen overgenomen. Daarna zijn er twee bedrijven (Brinkman Special Products en Abrahams Metaalbewerking) overgenomen om aan te sluiten bij Metaalcenter Driessen. Lou zal zijn ervaringen en inzichten delen over dit proces, en hoe het acquireren van Metaalcenter Driessen, en later van de twee add-on bedrijven, kan bijdragen aan de toekomstige ontwikkeling ervan. Leon zal ons voorzien van zijn expertise op het gebied van bedrijfsfinancieringen en buy and build strategieën. Zijn kennis van de markt en zijn begeleiding bij dergelijke transacties hebben diverse ondernemers geholpen om strategische beslissingen te nemen voor hun bedrijven.

De podcast is ook te beluisteren via Spotify & Apple Podcast:

Buy and build strategie

Bent u klaar om met uw bedrijf andere bedrijven over te nemen? Doe de test!

Laden..

“Proton is een bedrijf wat zich bezig houdt met detacheren en uitzenden in de techniek. Wat wij nog niet deden is werving en selectie” – Richard van Gils, Directeur en eigenaar Proton Engeneering

Match Plan begeleidt Proton Engeneering bij de acquisitie van HRM@Work.

Begeleiding Match Plan overname HRM door Proton
Leon Koorevaar - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met Leon Koorevaar MSc RV Over Leon Koorevaar MSc RV