Buy and build strategie – bedrijfsgroei door overnames
Als ondernemer wilt u graag gaan groeien. De buy and build strategie kan hierin een belangrijke rol spelen doordat er gefocust wordt op groei met behulp van overnames. Op deze pagina zullen wij eerst uitleggen wat een buy and build strategie is. Vervolgens vertellen waarom de strategie zo populair is en hoe de strategie in zijn werk gaat. Tot slot zullen de belangrijkste aandachtspunten bij het uitvoeren van een buy and build strategie worden besproken.
Behoefte aan een gratis adviesgesprek? Plan dan nu in:

Strategieën voor bedrijfsgroei
Bedrijfsgroei is voor veel organisaties essentieel voor het behalen van langetermijnsucces. Bedrijfsgroei is mogelijk middels twee globale strategieën.
Ten eerste kunnen bedrijven autonoom groeien. Autonome groei, ook wel organische groei genoemd, betekent dat het bedrijf op eigen kracht gaat groeien. Autonome groei kan bijvoorbeeld worden behaald door het intensiveren van de marketing en sales activiteiten, het vergroten van de productie of uitbreiding van de dienstenportefeuille.
De tweede manier is groeien door middel van overnames. Deze strategie wordt een buy and build strategie genoemd.
Wat is een buy and build strategie?
Een bedrijf met een buy and build strategie is een bedrijf dat door middel van het overnemen van andere bedrijven versneld wil groeien. Letterlijk betekent het dan ook ‘kopen en bouwen’. Meerdere kleinere bedrijven worden samengevoegd tot één groot bedrijf. Hoewel deze strategie kan worden gebruikt om directe concurrenten over te nemen kan het ook zijn dat er sector verwante ondernemingen worden overgenomen om zo het diensten- of productenpakket uit te breiden.
Ter verduidelijking; het uiteindelijke doel in beide gevallen is het verstevigen van de marktpositie en het behalen van synergievoordelen zoals digitalisering, personeel, up- en cross selling, kostenbesparing en reputatie. Groeien door overnames wordt vaak mogelijk gemaakt door private-equity partijen vanwege het beschikbare kapitaal. Toch kan groei door overnames ook zonder private-equity worden uitgevoerd.


”Proton is een bedrijf wat zich bezig houdt met detacheren en uitzenden in de techniek. Wat wij nog niet deden is werving en selectie ”
Richard van Gils, Directeur en eigenaar Proton Engeneering

Voordelen en risico’s bij groei door overnames
De afgelopen jaren zien wij een toename aan bedrijven die groeien middels overnames. Dit is duidelijk terug te zien in de zogenoemde consolidatieslagen die momenteel plaatsvinden in diverse branches. Naast het behalen van groeidoelstellingen kunnen overnames gebruikt worden om nieuwe markten en producten te bereiken en kan het gunstige synergie-effecten opleveren. Echter kleven er ook risico’s aan de inzet van een buy and build strategie en is een deskundige aanpak van belang.
Een succesvolle buy and build strategie
Een succesvolle buy and build start met de analyse van de eigen onderneming. Hierbij helpt het om vragen te beantwoorden zoals; is de onderneming in staat om andere ondernemingen succesvol te integreren en is hier al ervaring mee? Welke type dienstverlening dient te worden toegevoegd of welke markt wilt men betreden? En biedt de markt waarin de onderneming zich begeeft voldoende overnamekansen? Ook dient er bepaald te worden of de activiteiten van de onderneming schaalbaar zijn.

</div class>
Financieren van een buy and build strategie
Nadat de eigen onderneming in kaart is gebracht moet er worden gekeken of de buy and build strategie op eigen kracht kan worden uitgevoerd of dat er een private equity partij moet worden betrokken. Met een financieel daadkrachtige partner kunnen er meerdere overnames achter elkaar worden gerealiseerd. Aanvullend wordt de kennis en expertise van private equity op het gebied van de toekomststrategie en de organisatorische (her)inrichting van een groeiende onderneming als zeer waardevol ervaren. Een mogelijk nadeel kan zijn dat een private equity partij veelal een meerderheid in het aandelenbelang wenst.
Buy and build strategie overnameadviseur
Overweegt u om een buy and build strategie uit te voeren? Dan is het aan te raden om hier een overnameadviseur bij te betrekken. Match Plan heeft veel ervaring met het begeleiden van bedrijven bij deze strategie. Wij begeleiden dit volledige traject van het vaststellen van de strategie, het vinden van de juiste partijen om over te nemen, het voeren van de onderhandelingen, opmaken van contracten en het afsluiten van de financiering met het eventueel betrekken van een private equity partij. Maak gerust een afspraak:

Nieuwsgierig welke stappen er komen kijken bij een buy and build strategie?
In onze whitepaper ‘Buy and Build strategie – Het traject van stap tot stap ’ hebben wij alle stappen gedetailleerd op een rij gezet.
