Indicia – Bedrijf verkopen
Match Plan begeleidt Indicia bij de verkoop aan Capital A
Uw bedrijf verkopen is iets wat u vaak maar één keer in uw leven doet. Ieder bedrijf is anders en er zijn veel verschillende keuzes die kunnen worden gemaakt. De juiste keuzes hangen af van persoonlijke voorkeuren, het type bedrijf dat u wilt verkopen en het type koper die u zoekt. Wij begeleiden ondernemers bij de verkoop van hun bedrijf en geven op deze pagina meer informatie over het proces van een bedrijf verkopen.
Zie onderstaand de verschillende onderwerpen binnen het traject van een bedrijf verkopen.
Uw bedrijf verkopen is een grote stap die voortkomt uit diverse persoonlijke en zakelijke overwegingen. Of u nu toe bent aan een nieuwe uitdaging, wilt genieten van uw pensioen of inspeelt op veranderende marktomstandigheden, het is belangrijk om de redenen achter uw beslissing goed in kaart te brengen. Maar is de voorgenomen verkoop een opwelling na een vakantie of zijn er recentelijke interne conflicten of discussies met klanten? Dan is het verstandig om nog eens heel goed na te denken. U gaat bij een bedrijf verkopen een traject in van zo’n zes tot twaalf maanden, waarop er een moment komt dat u niet meer terug kan. Kortom, een bedrijf verkopen moet een weloverwogen keuze zijn.
</div class>
</div class>
Een bedrijf verkopen is een proces dat zorgvuldige planning en expertise vereist. Of u nu kiest voor een zelfstandig traject of besluit een professionele overnameadviseur in te schakelen, het is belangrijk om de stappen en overwegingen goed te begrijpen. Er zijn globaal gezien twee manieren voor een bedrijf verkopen:
Als u besluit het proces zelf te leiden, moet u beschikken over voldoende kennis en ervaring op het gebied van het proces van een bedrijf verkopen. Houd er rekening mee dat het een tijdrovend en complex proces is dat specifieke expertise vereist. Bij een transactiewaarde van minder dan €500.000, zou het een goede optie kunnen zijn om zelfstandig te verkopen gezien de risico’s relatief laag zijn en de advieskosten van een overnameadviseur relatief gezien hoog. U kunt zelf een onderneming benaderen die uw bedrijf wil overnemen. U kunt ook uw bedrijf te koop aanbieden op één van de online platformen zoals Brookz.nl of Bedrijventekoop.nl.
Wanneer de verwachte transactiewaarde van uw onderneming hoger is dan ongeveer €500.000, dan is het altijd aan te raden om een overnameadviseur te betrekken. Het inschakelen van een ervaren adviseur kan u tijd besparen, risico’s verminderen en de kans op een succesvolle verkoop vergroten. Een adviseur biedt deskundige begeleiding bij elke stap van het proces. Naast het vinden van de juiste kopers (of wanneer een potentiële koper zich al bij u heeft gemeld) helpt een overnameadviseur u bij alle verdere stappen in het traject. Denk daarbij aan strategisch advies, waardebepaling, het opstellen van de verkoopdocumentatie, complexe onderhandelingen, juridische contracten, fiscale aspecten, financieringen en een boekenonderzoek. Daarnaast ondersteunt een overnameadviseur u ook op persoonlijk vlak en onderscheidt daarin ratio van emotie. Een verkooptraject is over het algemeen een traject van zo’n zes tot twaalf maanden. Dit is een tijdsintensieve periode waarin de onderneming ook gewoon door moet draaien. Een overnameadviseur ontzorgt u in deze periode zoveel als mogelijk.
Het bepalen van de waarde van een onderneming is een cruciale stap bij een bedrijf verkopen. Er zijn verschillende waarderingsmethoden beschikbaar, elk met hun eigen aanpak en toepassingsgebied. De keuze voor de juiste methode hangt af van de specifieke kenmerken van het bedrijf, zoals de sector, financiële situatie en toekomstverwachtingen. Bij Match Plan maken we gebruik van de meest betrouwbare en veelgebruikte methoden om een nauwkeurige en objectieve waardebepaling te realiseren. Hieronder bespreken we de drie meest toegepaste waarderingsmethoden:
Een door ons veel gebruikte methode is de Discounted Cash Flow methode (DCF). Deze methode werkt niet met historische resultaten, maar met verwachte toekomstige vrije geldstromen (free cash flows). De waarde van de onderneming wordt zodoende bepaald op basis van toekomstige geldstromen die door de onderneming worden gegenereerd en vrij beschikbaar zijn aan de verschaffers van vermogen (eigen en vreemd vermogen). Een alternatieve benadering is om de geldstromen naar de verschaffers van eigen vermogen te bepalen. Dit noemt men de cash flow to equity methode.
Belangrijkste elementen van de DCF-methode:
– Toekomstige kasstromen: De methode kijkt naar de verwachte kasstromen die in de toekomst gegenereerd zullen worden door de bedrijfsactiviteiten.
– Disconteringsvoet: Deze kasstromen worden gedisconteerd (contant gemaakt) met een specifieke disconteringsvoet, die het risico en de tijdswaarde van geld weerspiegelt.
– Groeiprognoses: Prognoses voor toekomstige groei zijn cruciaal, aangezien de waarde van de onderneming gebaseerd is op de toekomstige prestaties, niet alleen op de huidige situatie.
Net als bij de Discounted Cash Flow methode wordt de waarde van de operationele activiteiten berekend bij de Adjusted Present Value methode (APV). Alleen wordt bij deze methode de waarde van het belastingvoordeel (het zogenaamde ‘taxshield’ dat ontstaat door de aftrekbaarheid van rente), verbonden aan de financiering met rentedragende schulden, expliciet tot uitdrukking gebracht.
Belangrijkste elementen van de APV-methode:
– Waarde van operationele activiteiten: Net als bij de DCF-methode wordt de waarde van de operationele activiteiten bepaald door de toekomstige kasstromen.
– Tax shield: Bij de APV-methode wordt expliciet rekening gehouden met het belastingvoordeel dat voortkomt uit rentebetalingen op schulden. Dit belastingvoordeel kan de totale waarde van de onderneming verhogen.
– Financieringsstructuur: De methode houdt rekening met de financieringsstructuur van de onderneming, wat van invloed kan zijn op de uiteindelijke waardebepaling.
De verbeterde rentabiliteitsmethode richt zich op de toekomstige winsten die de onderneming kan realiseren bij voortzetting. Er wordt niet alleen gekeken naar de structurele winstcapaciteit, maar ook naar de historische resultaten en de gewenste vermogensstructuur. Deze methode wordt vaak gebruikt bij bedrijven met een stabiele winstgevendheid en een voorspelbare marktpositie.
Belangrijkste elementen van de verbeterde rentabiliteitsmethode:
– Toekomstige winsten: Deze methode baseert de waardering op de toekomstige winsten die de onderneming kan realiseren bij voortzetting van de bedrijfsactiviteiten.
– Historische prestaties: Hoewel de nadruk ligt op toekomstige winsten, wordt ook gekeken naar de in het verleden behaalde resultaten om een compleet beeld te krijgen van de winstcapaciteit.
– Winstgevendheidsstructuur: De methode houdt rekening met de structurele winstcapaciteit van het bedrijf, evenals de gewenste vermogensstructuur.
Bij een bedrijf verkopen zijn er verschillende manieren om de transactie vorm te geven. De keuze voor een bepaalde transactievorm heeft belangrijke juridische, fiscale en financiële gevolgen. Het is daarom van belang om de verschillen goed te begrijpen en de optie te kiezen die het beste bij uw situatie past. De twee meest voorkomende transactievormen bij een bedrijfsverkoop zijn de activa-passivatransactie en de aandelentransactie.
Bij een activa-passivatransactie verkoopt u specifieke activa en passiva van uw bedrijf, zoals machines, voorraden, klantencontracten of intellectueel eigendom, zonder het hele bedrijf in zijn geheel te verkopen. Dit biedt voordelen zoals de mogelijkheid om selectief bepaalde onderdelen te verkopen en mogelijke fiscale voordelen. Nadelen zijn echter de juridische complexiteit van het overdragen van de activa en passiva, het regelen van de overdracht van contracten en de verplichtingen rondom de overname van personeel.
Bij een aandelentransactie verkoopt u de aandelen van uw bedrijf, waardoor de koper volledige zeggenschap krijgt over de onderneming, inclusief alle rechten en verplichtingen. Het bedrijf blijft juridisch bestaan, alleen de aandeelhouders veranderen. Voordelen hiervan zijn de continuïteit van alle contracten met klanten, leveranciers en personeel, evenals een eenvoudigere transactiestructuur met minder juridische documenten. Bovendien kan de verkoper profiteren van fiscale voordelen, zoals de deelnemingsvrijstelling. Een belangrijk nadeel is dat de koper alle risico’s van de onderneming overneemt. Daarom is een uitgebreide due diligence noodzakelijk om eventuele risico’s volledig in kaart te brengen. Daarnaast biedt deze vorm minder flexibiliteit, omdat het bedrijf in zijn geheel wordt overgedragen, zonder dat specifieke onderdelen kunnen worden uitgesloten.
Bij uw bedrijf verkopen zijn er verschillende verkooptrajecten mogelijk, elk met hun eigen kenmerken, voordelen en aandachtspunten. Het kiezen van het juiste traject is essentieel voor een succesvolle overdracht die aansluit bij uw persoonlijke en zakelijke doelen.
Bij een bedrijf verkopen kan ervoor worden gekozen om de onderneming aan één of meer leden van het bestaande personeel te verkopen. Dit wordt ook wel een management buy-out genoemd. Dit biedt voordelen zoals continuïteit, het bedrijf blijft in vertrouwde handen, wat gunstig is voor medewerkers, klanten en leveranciers en verhoogde motivatie bij medewerkers doordat ze nu eigenaar zijn. Bovendien verloopt het verkoopproces vaak sneller omdat het personeel al bekend is met het bedrijf. U moet rekening houden met het feit dat medewerkers mogelijk beperkte financiële middelen hebben, wat de financiering complex kan maken. U moet bepalen of u na de overdracht betrokken blijft voor ondersteuning. Daarnaast kan de overgang van werknemer naar eigenaar interne relaties beïnvloeden.
Een bedrijf verkopen aan familie houdt in dat u uw onderneming overdraagt aan een familielid, vaak in het kader van bedrijfsopvolging. Dit heeft voordelen zoals behoud van familietraditie en biedt flexibiliteit, aangezien er vaak meer ruimte is voor flexibele betalingsvoorwaarden en overgangsperiodes. Bovendien kent u de opvolger goed, wat het vertrouwen in de toekomst van het bedrijf vergroot. U moet rekening houden dat zakelijke beslissingen familierelaties kunnen beïnvloeden. Ook moet u ervoor zorgen dat de opvolger de nodige vaardigheden en ervaring heeft en bedrijfsopvolging binnen de familie complexe fiscale gevolgen kan hebben.
Een bedrijf verkopen aan derden betekent dat u uw bedrijf verkoopt aan een externe partij, zoals een strategische koper of een financiële investeerder. Dit biedt voordelen zoals het maximaliseren van de verkoopprijs en het introduceren van nieuwe groei-impulsen, aangezien een externe partij nieuwe middelen en expertise kan inbrengen. Bovendien kunt u ervoor kiezen om volledig uit het bedrijf te stappen, wat een volledige exit mogelijk maakt. Echter, de bedrijfscultuur kan veranderen onder nieuw eigenaarschap, het verkoopproces vereist discretie om bedrijfsgevoelige informatie te beschermen en het proces kan intensief en langdurig zijn, wat de onderhandelingscomplexiteit verhoogt.
Een internationale verkoop houdt in dat u uw bedrijf verkoopt aan een buitenlandse partij, wat aantrekkelijk kan zijn vanwege grotere markttoegang en hogere waarderingen. Voordelen hiervan zijn onder andere een grotere kopersmarkt en een mogelijke hogere verkoopprijs, aangezien buitenlandse kopers bereid kunnen zijn meer te betalen voor markttoegang of technologie. Bovendien biedt het strategische voordelen doordat uw bedrijf internationaal kan groeien onder nieuw eigenaarschap. Culturele verschillen zoals taal- en cultuurbarrières kunnen het proces bemoeilijken. U krijgt te maken met internationale wet- en regelgeving, wat betekent dat u rekening moet houden met internationale juridische en fiscale regels. Ook kan het due diligence-proces intensiever zijn door deze internationale aspecten.
Match Plan is lid van de International Corporate Finance Group (ICFG). De ICFG is een van de leidende adviesorganisaties voor fusies en overnames over de hele wereld met een groot internationaal netwerk. Via dit netwerk staan wij in direct contact met 25 M&A kantoren over de hele wereld en hebben we de beschikking over diepgaande kennis van lokale markten.
Bij uw bedrijf verkopen is het goed om te begrijpen met welk type koper u te maken heeft. Verschillende kopers hebben uiteenlopende motivaties, doelen en werkwijzen, wat invloed heeft op het verkoopproces en de uiteindelijke voorwaarden.
Een strategische koper is een bedrijf die reeds actief is in dezelfde branche of een gerelateerde branche als uw onderneming. Het zijn partijen met een groeiambitie binnen hun eigen branche en partijen die hun huidige bedrijfsactiviteiten willen uitbreiden. Deze koper heeft een strategisch motief voor de overname, zoals bijvoorbeeld synergievoordelen creëren, lange termijn focus, en zal daarom in vergelijking tot een financiële koper in mindere mate haar keuzes baseren op puur het rendement.
Financiële kopers zijn investeerders die uw bedrijf willen overnemen als belegging, met als doel het na een bepaalde periode met winst te verkopen. Soorten financiële kopers zijn onder andere private equity firma’s, investeringsmaatschappijen en familiebedrijven met investeringsdoeleinden. Ze kenmerken zich door een focus op rendement, gericht op het realiseren van een aantrekkelijk financieel rendement en hebben meestal een tijdshorizon van middellange tot lange termijn (3-7 jaar). Financiële kopers zullen niet snel op de stoel van de ondernemer gaan zitten, maar zullen daarentegen wel op strategisch en financieel gebied betrokken zijn. Het kan ook zijn dat een financiële koper een nieuwe directie voor uw onderneming wil aanstellen of dat ze uw onderneming toevoegen aan een bestaand bedrijf in hun portfolio.
Een management buy-in (MBI)-kandidaat is een externe manager of managementteam dat uw bedrijf wil overnemen en zelf de leiding wil gaan voeren. MBI-kandidaten kenmerken zich door hun ervaring en expertise, aangezien ze beschikken over relevante branchekennis en managementvaardigheden. Ze hebben een sterke ondernemingsdrang met de motivatie om een eigen bedrijf te leiden en maken vaak gebruik van externe financiering en eigen middelen. Zij nemen vaak zelf plaats in de bestaande directie en zullen actief betrokken zijn in de onderneming.
Bij een management buy-out (MBO) neemt het huidige managementteam uw bedrijf over, waarbij een verkoop aan familieleden ook in deze categorie valt. Kenmerkend voor MBO’s en familieoverdrachten is dat het gaat om een interne overname door personen die het bedrijf al kennen en erin werken. Dit zorgt voor behoud van cultuur en continuïteit van bedrijfswaarden en een eenvoudigere overgang met minder verstoring voor personeel en klanten.
Succesvol een bedrijf verkopen vereist niet alleen een goed begrip van het verkoopproces, maar ook een doordachte strategie die aansluit bij uw persoonlijke en zakelijke doelen. Het kiezen van de juiste verkoopstrategie kan een significante impact hebben op de uiteindelijke verkoopprijs, de duur van het verkooptraject en de overgangsperiode na de verkoop. Bij een bedrijfsverkooptraject kunt u in de regel kiezen tussen twee verschillende exit-strategieën.
Uw bedrijf verkopen is een complex proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Om u te helpen dit proces succesvol te doorlopen, hebben we een overzicht samengesteld van zes globale stappen die leiden tot een geslaagde bedrijfsverkoop. De totale doorlooptijd van een traject is gemiddeld zes tot twaalf maanden, afhankelijk van de complexiteit van de transactie en marktcondities. Door deze stappen te volgen en samen te werken met een adviseur kunt u uw doelen realiseren en zorgen voor een soepele overgang.
Kennismaking
Het proces bij uw bedrijf verkopen begint met een persoonlijke en vrijblijvende kennismaking tussen u en een adviseur van Match Plan. Tijdens dit gesprek introduceren wij onszelf en vertellen we meer over onze dienstverlening, onze organisatie, onze aanpak, ervaringen en referenties. Het is belangrijk dat er een wederzijdse klik is tussen onze adviseurs en u als ondernemer. We horen graag meer over u en uw onderneming: we bespreken uw situatie, wensen en doelstellingen die u heeft in het kader van de voorgenomen verkoop.
Bedrijfsanalyse en verkoopstrategie
Daarnaast voeren we een bedrijfsanalyse uit, waarbij we de huidige staat van uw bedrijf bespreken, inclusief sterke punten, verbeterpunten, kansen en bedreigingen. Samen overleggen we wat, gegeven de aanleidingen en de doelstellingen, de beste verkoopstrategie is voor uw onderneming.
Waardebepaling
Na het bepalen van de verkoopstrategie voeren wij een waardebepaling uit. Onze experts voeren een grondige financiële analyse uit van uw bedrijf. We passen geschikte waarderingsmethoden toe om de marktwaarde van uw onderneming te bepalen. U ontvangt een uitgebreid waarderingsrapport met een duidelijke toelichting. Deze waardebepaling helpt om met de juiste verwachtingen en doelen het verkooptraject in te gaan.
Na het afronden van de waardebepaling beginnen we met het opstellen van de verkoopdocumentatie die later aan potentiële kopers wordt verstrekt. Een professionele presentatie van uw bedrijf is belangrijk om interesse te wekken bij potentiële kopers.
Anoniem profiel en procedurebrief
We beginnen met het opstellen van een anoniem profiel van uw onderneming. Dit document geeft een beknopt en anoniem overzicht van uw bedrijf, waarmee we de interesse van potentiële kopers peilen zonder direct uw identiteit prijs te geven. Daarnaast stellen we een procedurebrief op, waarin het proces en de voorwaarden voor de potentiële kopers worden beschreven.
Geheimhoudingsverklaring (NDA)
Voordat we gedetailleerde informatie delen, laten we potentiële kopers een geheimhoudingsverklaring (non-disclosure agreement, NDA) ondertekenen. Dit waarborgt de vertrouwelijkheid van uw bedrijfsinformatie gedurende het verkoopproces.
Informatiememorandum en bedrijfsprofiel
We stellen een uitgebreid informatiememorandum op dat uw bedrijf aantrekkelijk en duidelijk presenteert. Dit document bevat een gedetailleerd bedrijfsprofiel, inclusief uw bedrijfsgeschiedenis, missie en visie, producten of diensten, doelmarkten en unieke verkoopargumenten. Daarnaast brengen we alle inhoudelijke aspecten in kaart en zorgen we ervoor dat de documentatie aantrekkelijk wordt weergegeven, wat helpt bij het overtuigen van potentiële kopers.
Financiële documentatie
We verzamelen en ordenen alle relevante financiële overzichten, waaronder jaarrekeningen, balansspecificaties, winst- en verliesrekeningen en financiële prognoses. Deze informatie stelt potentiële kopers in staat om een gedegen financiële analyse van uw bedrijf uit te voeren.
Met de verkoopdocumentatie gereed, is het tijd om geschikte potentiële kopers te identificeren en te benaderen. Het effectief bereiken van de juiste kopers is essentieel voor een succesvolle bedrijfsverkoop.
Longlist en shortlist
We beginnen met het samenstellen van een uitgebreide longlist van potentiële kopers. Dit doen we door gebruik te maken van ons uitgebreide netwerk en marktkennis om alle (internationale) partijen te identificeren waarvan we verwachten dat ze mogelijk geïnteresseerd zijn in de overname van uw onderneming. Deze longlist bevat doorgaans 30 tot 50 potentiële kopers.
Samen met u bespreken we de longlist. U heeft de mogelijkheid om bepaalde partijen vanuit persoonlijk of strategisch oogpunt niet mee te nemen in het verkoopproces. Daarnaast kunt u zelf potentiële kopers toevoegen aan de lijst. Vervolgens verkleinen we deze lijst tot een shortlist van ongeveer 15 tot 25 partijen die het meest geschikt zijn.
Discretie en vertrouwelijkheid
Voordat we gevoelige informatie delen, laten we potentiële kopers een geheimhoudingsverklaring (NDA) ondertekenen. Dit waarborgt de vertrouwelijkheid van uw bedrijfsinformatie gedurende het verkoopproces.
Benaderingsstrategie en eerste contact
Zodra de shortlist definitief met u is afgestemd, starten we met het benaderen van de geselecteerde partijen. We bepalen de meest effectieve benaderingsstrategie voor elke potentiële koper, of dit nu direct, via ons netwerk of anoniem is. Bij interesse sturen we het anoniem profiel toe, zodat potentiële kopers een eerste indruk krijgen van uw bedrijf zonder dat uw identiteit wordt prijsgegeven.
Met meerdere geïnteresseerde partijen op de shortlist, begint de onderhandelingsfase, een belangrijk onderdeel van het verkoopproces.
Aanvragen van niet-bindende biedingen (NBO)
Na het beantwoorden van alle aanvullende vragen en het voeren van vervolggesprekken met geïnteresseerde partijen, vragen we hen om een non-binding offer (NBO), ofwel een niet-bindende bieding, uit te brengen. In een gemiddeld verkooptraject ontvangen we circa 5 tot 8 NBO’s. Een NBO bevat onder andere informatie over de reden van interesse van de koper, de toekomstplannen van de koper met de onderneming en met u als aandeelhouder, de geboden koopsom, de financierings- en betalingsstructuur, ontbindende- of opschortende voorwaarden en een tijdspad.
Onderhandelingen en competitie
Met meerdere niet-bindende biedingen selecteren we de beste twee tot vier biedingen om mee verder te onderhandelen. Ons doel is om een gezonde dosis aan competitie te behouden in het proces en om de biedingen te optimaliseren. We organiseren managementpresentaties voor deze partijen, waarin we dieper ingaan op recente ontwikkelingen en de kansen die uw onderneming biedt. Na de presentaties vragen we de partijen om een laatste, aangepaste en definitieve bieding te doen. Dit stelt u in staat om een weloverwogen keuze te maken.
Selectie van de voorkeurskandidaat
Als verkoper kiest u de partij waarmee u het proces wilt voortzetten. Deze keuze baseert u enerzijds op de biedingscondities, zoals prijs en voorwaarden, en anderzijds op uw gevoel bij de potentiële koper en de culturele fit.
Opstellen van de Intentieverklaring
Wanneer u de voorkeurskandidaat heeft gekozen, wordt er door onze eigen jurist een Letter of Intent (LOI) opgesteld. In de LOI worden de gemaakte afspraken vastgelegd, waaronder de belangrijkste transactietermen, exclusiviteitsperiode voor het uitvoeren van due diligence en voorbehouden en voorwaarden.
In deze fase richt het proces zich op het uitvoeren van due diligence en het opstellen van de definitieve contracten die de verkoop formaliseren.
Boekenonderzoek
Een van de standaardvoorwaarden die in de Letter of Intent wordt opgenomen, is het uitvoeren van een boekenonderzoek (ofwel due diligence onderzoek) door de koper. Dit stelt de potentiële koper in staat om de correctheid van de reeds verstrekte informatie te verifiëren, dieper in te gaan op verschillende onderwerpen en aanvullende vragen te stellen. In een boekenonderzoek wordt doorgaans nader onderzoek gedaan naar de financiële, fiscale, juridische, personeel gerelateerde en commerciële aspecten van de onderneming.
Voorbereiding en begeleiding
We helpen u bij het verzamelen, ordenen en beschikbaar stellen van alle benodigde documenten voor het boekenonderzoek. Onze adviseurs begeleiden u gedurende het gehele proces, helpen bij het beantwoorden van vragen en adresseren eventuele zorgen van de koper. Ons doel is om het proces zo efficiënt en transparant mogelijk te laten verlopen.
Contractonderhandelingen
Op basis van de LOI en de uitkomsten van het boekenonderzoek worden de definitieve contracten opgesteld. Hierin ondersteunen wij bij het opstellen van het koopovereenkomst en finale onderhandelingen.
Dit is de laatste stap in het traject van een bedrijf verkopen, waarin de transactie officieel wordt afgerond en de overdracht van uw bedrijf plaatsvindt.
Ondertekening (Closing)
Bij de closing komen beide partijen bijeen om de definitieve koopovereenkomst en alle bijbehorende documenten te ondertekenen. Dit vindt vaak plaats bij de notaris. De ondertekening bekrachtigt de verkoop en maakt de overdracht juridisch bindend.
Overdracht van eigendom en financiële afwikkeling
De eigendom van de aandelen of activa van uw bedrijf wordt officieel overgedragen aan de koper. De koopsom wordt overgemaakt aan u als verkoper, volgens de in de overeenkomst afgesproken voorwaarden. Dit kan een directe betaling zijn of een gespreide betaling, afhankelijk van de gemaakte afspraken.
Een nieuw begin
Na de succesvolle afronding van de transactie is het moment daar om samen te proosten op een goede en gezonde toekomst. U kunt met voldoening terugkijken op het verkoopproces en vooruitkijken naar uw volgende stappen, of dat nu genieten van uw vrije tijd is of het aangaan van nieuwe uitdagingen.
Uw bedrijf verkopen is een ingrijpende stap die zorgvuldige planning en voorbereiding vereist. Om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen en de beste resultaten te behalen, hebben we een aantal waardevolle tips voor u op een rijtje gezet. Deze adviezen helpen u om valkuilen te vermijden en uw kansen op een succesvolle transactie te vergroten.
Probeer rationeel naar de gehele positie en situatie van uw onderneming te kijken tijdens het gehele proces van uw bedrijf verkopen. Een positief gevoel hebben bij een potentiële koper is heel belangrijk, maar blijf wel kritisch gedurende het hele traject. Emotie is vaak een slechte raadgever en kan leiden tot een verkeerde keuze.
Het verkoopproces is complex en omvat financiële, juridische en fiscale aspecten. Schakel daarom een overnameadviseur in om u te begeleiden en ondersteunen gedurende het hele proces. Ook bij aspecten als emotie en het vinden van de juiste koper speelt een overnameadviseur een belangrijke rol.
Het hebben van meerdere geïnteresseerde kopers versterkt uw onderhandelingspositie en kan leiden tot betere voorwaarden en een hogere verkoopprijs. Wanneer u zelf (of uw overnameadviseur) potentiële kopers gaat benaderen kunt u veel gerichter zoeken naar wat voor type koper u echt wilt. Zorg voor professionele verkoopdocumentatie om potentiële kopers aan te trekken en maak gebruik van effectieve marketingstrategieën. Houd het verkoopproces vertrouwelijk om bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Discretie is essentieel om onrust bij personeel, klanten en leveranciers te voorkomen.
Het verkoopproces kan veel tijd en aandacht vragen, maar het is belangrijk om de dagelijkse bedrijfsvoering niet te verwaarlozen. Houd de bedrijfsdoelen op peil om de waarde van uw bedrijf te behouden. Vertrouw op uw managementteam om taken over te nemen waar nodig en zorg voor een effectieve delegatie van verantwoordelijkheden. Plan uw tijd effectief om zowel de verkoop als de bedrijfsactiviteiten te managen. Door gefocust te blijven op de bedrijfsvoering, blijft uw bedrijf aantrekkelijk voor kopers en behoudt het zijn waarde.
</div class>
In onze podcast Ondernemersdromen gaan we in diverse afleveringen dieper in op de inspirerende verhalen en de uitdagingen van succesvolle ondernemers. Daarnaast delen we waardevolle inzichten over de diverse aspecten van het M&A-vak.
In deze aflevering duiken we in het traject van een bedrijf verkopen. Onze gasten voor deze aflevering zijn Jürgen van Dijk, CEO van in-lite, Erik Smidt, Partner bij Match Plan, met als gastheer Paul Eikelenboom. Jürgen heeft eind 2022 onder begeleiding van Match Plan een deel van zijn bedrijf verkocht aan 3d investors, wat nieuwe deuren opent voor verdere groei van in-lite. Jürgen zal zijn ervaringen en inzichten delen over dit proces, en hoe een deel van zijn bedrijf verkopen daadwerkelijk kan bijdragen aan de toekomstige ontwikkeling ervan. Erik zal ons voorzien van zijn expertise op het gebied van bedrijfsoverdrachten. Zijn kennis van de markt en zijn begeleiding bij dergelijke transacties hebben diverse ondernemers geholpen om strategische beslissingen te nemen voor hun bedrijven.
De podcast is ook te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts:
“Het klinkt natuurlijk een beetje zo van: de ultieme droom, maar voor mij is het dat wel.” – Jürgen van Dijk, CEO van in-lite
Match Plan begeleidt in-lite met de verkoop aan 3d investors.