
Waardebepaling bedrijf
De waarde van uw bedrijf bepalen? Onze Register Valuators zijn gespecialiseerd in waardebepaling.
Lees verderMet de huidige – snel veranderende arbeidsmarkt heeft het laten participeren van medewerkers via een STAK (Stichting Administratiekantoor) afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. De STAK is een ideale structuur om bestaand personeel als aandeelhouder toe te laten treden zonder dat u het stemrecht over de aandelen verliest. Door medewerkers als aandeelhouder te laten participeren verhoogt dit over het algemeen de betrokkenheid en motivatie, aangezien het personeel hierdoor mede-eigenaar wordt van het bedrijf. Dit is een hele mooie manier om je key-personeel enerzijds mee te laten profiteren van de waardegroei van je onderneming en anderzijds ze langjarig aan je bedrijf te verbinden. Echt een win-win situatie dus. Wij merken dat om die reden steeds meer bedrijven kiezen om een STAK op te richten.
Het opzetten van een STAK kent een aantal fases die wij verder op deze pagina uiteen zetten. In onderstaand stappenplan zetten wij uiteen hoe u in 6 stappen een STAK voor medewerkers opzet.
Wanneer u een STAK wilt opzetten is het belangrijk om de doelen van de STAK goed doordacht in kaart te brengen. Het laatste wat u wilt is dat er door het oprichten van de STAK juist interne onrust komt doordat werknemers het bijvoorbeeld oneens zijn wie er in aanmerking komen en wie welk percentage kan verwerven. Ook is het goed om op voorhand te bedenken welke voorwaarden u in hoofdlijnen aan de STAK wilt koppelen. Denk daarbij aan zaken als:
Wanneer u heeft bepaald aan wie u een concrete aanbieding wilt doen, welk percentage aandelen u aan de betreffende medewerker wilt aanbieden en onder welke globale voorwaarde gaat u met de betreffende medewerker(s) in gesprek om dit voorstel te bespreken. Wanneer u meerdere medewerkers vraagt zal de kans aanwezig (in samenhang met de voorwaarden) zijn dat niet een ieder de ambitie heeft om aandelen te verwerven. Dat kan zijn vanwege bijvoorbeeld bezwaren tegen de lock-up periode of het financiële risico wat hierbij komt kijken. Hier moet u zich van bewust zijn dat er ook medewerkers kunnen afhaken. In algemene zin is onze ervaring dat dit heel positief door medewerkers wordt ontvangen en ze het als een eer zien om deel te mogen gaan nemen in de onderneming.
Afhankelijk van hoe de structuur van de STAK wordt opgezet is het raadzaam om ook de mogelijkheid te onderzoeken om de financiële structuur binnen de onderneming te herzien. Zo kan het bijvoorbeeld een interessante optie zijn om vanuit uw onderneming een bancaire financiering aan te trekken om zo een stuk liquiditeit uit de onderneming te halen en de aandelenwaarde te verlagen. Dit maakt het voor medewerkers aantrekkelijker omdat het bedrag dat ze betalen voor de certificaten/aandelen lager wordt. De financieringsspecialisten van Match Plan zullen samen met u de beste optie voor uw situatie bespreken.
Om te bepalen wat de waarde van de aandelen is dient er een waardebepaling plaats te vinden van uw onderneming. Binnen Match Plan hebben wij daarvoor een aantal beëdigde Register Valuators die gespecialiseerd zijn in de waardebepaling van bedrijven. Het laten uitvoeren van een onafhankelijke waardering is niet alleen aan te raden om tot een nauwkeurige en onafhankelijk bepaalde waarde te komen, u voorkomt ook dat er een één op één discussie tussen u en de toe te treden medewerkers ontstaat.
Wanneer de waardebepaling is uitgevoerd en is besproken met de betreffende medewerkers, is het tijd voor de contractfase. In deze fase wordt de STAK opgericht, de contracten opgesteld met daarin onder andere de waarde van de aandelen en de overige afspraken zoals bijvoorbeeld een ‘’lock-up periode’’ (periode dat de medewerk(st)er minimaal in dienst moet blijven) en regels met betrekking tot het toetreden van nieuwe toetreders en uitdiensttreding. Dit wordt vastgelegd in zogenaamde “administratievoorwaarden”. De juridische- en financieringsspecialisten van Match Plan zullen samen met u de beste optie voor uw situatie bespreken.
Dit is de laatste stap in het traject, het tekenen van de verschillende overeenkomsten en het samen proosten op een succesvolle toekomst.
1. Wees duidelijk over de wederzijdse verwachtingen
Om discussiepunten met betrekking tot bijvoorbeeld; de waardering, de financiering, de rente, het individuele aandelenpercentage, de aflossingsplichten en mogelijke toekomstige toetreders te voorkomen is het verstandig om deze op hoofdlijn aan het begin van het traject duidelijk te schetsen. Zo voorkomt u dat er (vervelende) discussies ontstaan gedurende het vervolg van het traject.
2. Denk goed na over de financierings- en aflossingsstructuur
Het is belangrijk om op voorhand een inschatting te maken van de haalbaarheid van de financiering. Dit voorkomt teleurstellingen bij de medewerkers wanneer de financiering in praktijk niet haalbaar blijkt. U kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld zelf geld via een onderhandse lening uit te lenen aan uw medewerkers en/of de medewerkers vragen om een eigen inbreng. Daarnaast is het goed om voortijdig over de aflossingsstructuur na te denken
3. Betrek een onafhankelijk overnameadviseur
Het professioneel opzetten van een STAK vraagt specialisme. Zo moet de waarde van de aandelen worden vastgesteld, moeten er juridische contracten worden opgesteld en mogelijk een financiering worden aangetrokken. Daarnaast zullen de medewerkers de nodige vragen hebben die u vaak zelf ook niet direct een antwoord op heeft. Een overnameadviseur treedt op als onafhankelijk specialist in dit traject en begeleidt u bij dit volledige traject. Dit zorgt ervoor dat de STAK professioneel en gestroomlijnd wordt opgezet zonder verrassingen achteraf.
Match Plan is een onafhankelijk overnameadviseur en begeleidt bedrijven bij het volledige traject van het opzetten van een STAK. Wij begeleiden u hierbij in alle bovengenoemde stappen. Wilt u meer informatie over het professioneel opzetten van een STAK voor uw onderneming? Onze collega’s Leon Koorevaar en Niels Ansems helpen u tijdens de volledige traject. Plan hier een vrijblijvend oriëntatiegesprek in.