Menu Sluiten
Sluiten
Desktop header - Bedrijf te koop wegens pensioen

Bedrijf te koop wegens pensioen

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten
Bedrijf te koop wegens pensioen

Bedrijf te koop wegens pensioen: wat u moet weten

Wanneer de tijd rijp is om te genieten van uw welverdiende pensioen, kan de volgende logische stap het plaatsen van uw bedrijf te koop wegens pensioen zijn. Bij Match Plan begrijpen we dat dit een emotionele en complexe beslissing kan zijn. Onze jarenlange ervaring en uitgebreide expertise in fusies en overnames zorgen ervoor dat wij u bij elke stap van het proces kunnen begeleiden. Van het vinden van de juiste koper tot de afronding van de juridische en administratieve formaliteiten, wij staan klaar om u te ondersteunen. Zo kunt u met een gerust hart uw bedrijf verkopen aan een nieuwe eigenaar en genieten van uw pensioen.

Bedrijf te koop wegens pensioen
Bedrijf te koop wegens pensioen

Waarom verkopen voor pensioen?

Er zijn verschillende redenen waarom eigenaren van mkb-bedrijven ervoor kiezen om hun bedrijf te verkopen bij het naderen van hun pensioen:

 • De overstap naar pensioen: De overgang naar pensioen is een natuurlijk moment om de leiding over te dragen. Dit kan een periode van rust en ontspanning inluiden, waarin u kunt genieten van uw vrije tijd zonder de dagelijkse verantwoordelijkheden van het runnen van een bedrijf.
 • Waarborgen van de toekomst van het bedrijf en de werknemers: Het verkopen van uw bedrijf zorgt ervoor dat het in goede handen blijft en dat de toekomst van uw medewerkers gewaarborgd is. Een nieuwe eigenaar kan nieuwe energie en ideeën inbrengen, wat de groei en stabiliteit van het bedrijf bevordert.
 • Emotionele overwegingen: De beslissing om uw bedrijf te verkopen kan gepaard gaan met sterke emoties. U hebt tenslotte jarenlang hard gewerkt om het bedrijf op te bouwen. Het is belangrijk om een koper te vinden die uw visie en waarden deelt, zodat u met een gerust hart afscheid kunt nemen.
 • Praktische overwegingen: De praktische aspecten van een bedrijfsverkoop kunnen complex zijn. Dit omvat onder andere de waardebepaling van het bedrijf, het vinden van geschikte kopers, en het afhandelen van juridische en administratieve formaliteiten.
Bedrijf te koop wegens pensioen

Uitdagingen en oplossingen

Uitdagingen bij het verkopen van een bedrijf

Een bedrijf te koop wegens pensioen brengt verschillende uitdagingen met zich mee:

Als eigenaar bent u vaak emotioneel verbonden met uw bedrijf. Het loslaten kan moeilijk zijn, vooral als u jarenlang hard hebt gewerkt om het bedrijf op te bouwen en te laten groeien. Deze emotionele betrokkenheid kan het verkoopproces bemoeilijken, omdat u misschien moeite heeft om objectieve beslissingen te nemen.

Het bepalen van de juiste waarde van uw bedrijf is een complexe en cruciale stap in het verkoopproces. Een te hoge waardering kan potentiële kopers afschrikken, terwijl een te lage waardering betekent dat u mogelijk niet de volledige waarde van uw inspanningen realiseert.

Het vinden van de juiste koper die niet alleen bereid is om een eerlijke prijs te betalen, maar ook uw visie en waarden deelt, is een uitdaging. U wilt er zeker van zijn dat de nieuwe eigenaar het bedrijf op een goede manier voortzet en dat uw medewerkers in goede handen zijn.

Daarnaast is de keuze tussen een pre-exit of exit strategie een belangrijk onderdeel van uw verkoopplan. Een pre-exit strategie biedt de mogelijkheid om na de verkoop nog actief betrokken te blijven, terwijl een exit strategie vaak de volledige overdracht van verantwoordelijkheden bij de juridische overdracht omvat. Deze keuze hangt af van uw persoonlijke doelen na de verkoop en hoe u de toekomst van uw bedrijf ziet.

Bedrijf te koop wegens pensioen - uitdagingen
Bedrijf te koop wegens pensioen - oplossingen Match Plan

Oplossingen die Match Plan biedt

Bij Match Plan begrijpen we deze uitdagingen en bieden op maat gemaakte oplossingen om u te ondersteunen:

 • Begeleiding: Wij bieden persoonlijke begeleiding tijdens het hele verkoopproces. Onze adviseurs staan klaar om u te adviseren en te ondersteunen bij elke stap, van de eerste voorbereidingen tot de afronding van de verkoop.
 • Expertise: Met jarenlange ervaring in fusies en overnames beschikken we over de nodige expertise om complexe vraagstukken op te lossen. We helpen u bij het objectief waarderen van uw bedrijf en het nemen van weloverwogen beslissingen.
 • Uitgebreid netwerk: Dankzij ons uitgebreide netwerk van potentiële kopers en investeerders kunnen wij snel en efficiënt de juiste kandidaten vinden. Dit vergroot de kans op een succesvolle en vlotte verkoop van uw bedrijf.
Bedrijf te koop wegens pensioen

Mogelijke kopers bij een bedrijf te koop wegens pensioen

Bij het plaatsen van een bedrijf te koop wegens pensioen zijn er verschillende typen kopers die interesse kunnen hebben om uw bedrijf over te nemen:

 • Strategische kopers: Dit kunnen concurrenten of bedrijven in gerelateerde sectoren zijn die uw bedrijf willen overnemen om hun marktaandeel te vergroten of synergievoordelen te realiseren.
 • Financiële kopers: Private equity-fondsen en andere investeerders zijn vaak op zoek naar winstgevende bedrijven om aan hun portfolio toe te voegen.
 • Management buy-in kandidaat: Een management buy-in kandidaat is een particulier persoon (of een groep van particulieren personen) die een onderneming overneemt als nieuwe uitdaging.
 • Management buy-out of familieleden: Indien de onderneming wordt overgenomen door één of meerdere medewerkers, dan is er sprake van de zogenaamde management buy-out (MBO). Indien de onderneming wordt overgenomen door een familielid, dan is er sprake van een bedrijfsoverdracht familie.
Bedrijf te koop wegens pensioen - mogelijke kopers
Bedrijf te koop wegens pensioen - stappenplan
Bedrijf te koop wegens pensioen

In 6 stappen een bedrijf te koop wegens pensioen

Lees onderstaand de 6 globale stappen tijdens een bedrijf te koop wegens pensioen. Onze adviseurs gaan graag vrijblijvend in gesprek om het stappenplan uitgebreider uit te leggen.

Tijdens een kennismakingsgesprek leren we elkaar kennen en bespreken we uw situatie, wensen en doelstellingen. We bepalen samen de beste verkoopstrategie. Vervolgens voeren we een waardebepaling uit om met de juiste verwachtingen en doelen het verkooptraject in te gaan.

We stellen documenten op zoals een anoniem profiel, procedurebrief, geheimhoudingsverklaring (NDA) en informatiememorandum. Deze documentatie is zowel inhoudelijk volledig als aantrekkelijk gepresenteerd om potentiële kopers te overtuigen.

We identificeren geschikte kopers door een longlist van 30-50 partijen samen te stellen en deze met u door te nemen. Op basis hiervan stellen we een shortlist van 15-25 partijen op en beginnen we met benaderen. Bij interesse sturen we het Anoniem Profiel toe.

Geïnteresseerde partijen dienen een niet-bindende bieding (NBO) in. We onderhandelen met de beste bieders en optimaliseren de biedingen. U kiest vervolgens de meest geschikte partij en wij stellen een Letter of Intent (LOI) op.

De koper voert een boekenonderzoek (due diligence) uit om de verstrekte informatie te verifiëren. Dit omvat financiële, fiscale, juridische, personeel gerelateerde en commerciële aspecten van uw onderneming.

Bij de closing vindt de formele overdracht bij de notaris plaats. De transactiedocumentatie wordt ondertekend en de koopsom wordt overgemaakt. Daarna kunt u samen proosten op een succesvolle toekomst.

Bedrijf te koop wegens pensioen

Neem vandaag nog contact op

Uw bedrijf te koop wegens pensioen plaatsen is een belangrijke beslissing die deskundige begeleiding vereist. Bij Match Plan bieden we een gestructureerd stappenplan om u door het gehele verkoopproces te leiden. Onze ervaren adviseurs staan klaar om u te helpen bij elke stap, vanaf de initiële waardebepaling tot aan de succesvolle overdracht. Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen ondersteunen bij het verkopen van uw bedrijf? Neem vandaag nog contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen. Samen bespreken we uw specifieke situatie en bieden we op maat gemaakt advies om uw verkoopdoelen te realiseren.

Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV