Menu Sluiten
Sluiten

Binden van personeel met personeelsopties

Kennisbank

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

Goed personeel is moeilijk om te vinden. En heeft u ze, hoe zorgt u er dan voor dat u ze voor lange tijd aan uw organisatie bindt? Personeelsopties zijn daar een uitermate geschikt instrument voor. Hierbij krijgt het personeelslid het recht om nu of in de toekomst aandelen in uw onderneming te kopen en dus mee te delen in de winst. Dit bindt niet alleen maar geeft ook nog eens de motivatie om ‘net even stapje extra te doen’.

waardebepaling bedrijf

Waardering

Belangrijk om rekening mee te houden tijdens de uitgifte van personeelsopties

De uitdaging bij het uitgeven van personeelsopties zit hem vaak in de juiste waardering van deze opties. Zo dient er bijvoorbeeld eerst een waardebepaling plaats te vinden van uw volledige onderneming om vervolgens de juiste waarde van de opties vast te kunnen stellen. Het is belangrijk dat deze waardebepaling wordt uitgevoerd door een expert (Register Valuator) die rekening houdt met verschillende interne en externe factoren

Voorbeeld: bij een startup zal de waarde van de onderneming relatief laag zijn en de uitoefenprijs van de opties zal hoger liggen. Maar wat is zo’n optie dan waard? De optie is niet waardeloos omdat er een kans is dat deze optie in de toekomst waardevol wordt. En hoe later het moment dat de optie mag worden uitgeoefend, hoe hoger de waarde. Immers de waarde van de onderneming zal naar verwachting ook stijgen.

Naast het waarderingsvraagstuk heeft het uitgeven van personeelsopties ook gevolgen voor de loonbelasting. Kortom; de uitgifte van personeelsopties is een vrij complexe aangelegenheid.

Overnameadviseur
Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV