Menu Sluiten
Sluiten

Controlled Auction

26 juli 2020

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

Een controlled auction is een gestructureerd biedproces waarbij een verkoper zijn onderneming gelijktijdig aanbiedt aan meerdere kandidaat-kopers. De term: “auction” is het Engelse woord voor veiling en duidt op het aspect dat meerdere partijen biedingen uitbrengen. Men refereert aan een “controlled” auction, omdat het een zorgvuldig gepland proces betreft, gericht op het opbouwen en behouden van een sterke onderhandelingspositie.

waardebepaling bedrijf

Bedrijfsverkoop

Beschrijving controlled auction en het proces

Bij een controlled auction worden meerdere zorgvuldige geselecteerde en geïnteresseerde kandidaat-kopers uitgenodigd om voor een bepaalde datum een bieding uit te brengen. In verschillende stages worden biedingen uitgebracht door de kandidaat-kopers. Deze worden met elkaar vergeleken op basis van prijs,- betalings- en verkoopvoorwaarden. Doorgaans leidt dit tot het verlenen van exclusiviteit door verkoper aan de bieder met de beste voorwaarden.

Bedrijfsverkoop

Voordelen en aandachtspunten bij een controlled auction

Er zijn legio redenen voor een verkoper om door middel van een controlled auction zijn onderneming te verkopen, de belangrijkste zijn:

  • De verkoper is gedurende dit proces in de leiding, kan de tijdslijnen vooraf bepalen en heeft de mogelijkheid potentiële kandidaat-kopers selecteren.
  • De verkoper verkrijgt inzage in de markt en is in staat om diverse biedingen te vergelijken;
  • De controlled auction biedt de gelegenheid om optimale verkoopvoorwaarden te realiseren en de verkoopopbrengst te maximaliseren.
Overnameadviseur
Fusie- en overnameadviseur

Daarnaast zijn er belangrijke aandachtspunten en uitdagingen gedurende het biedproces. Zo is het in het beginfase van het traject belangrijk om relevante potentiële kopers te identificeren en na te gaan of deze partijen open staan voor een eventuele overname en beschikken over voldoende financiële middelen. Dit voorkomt een veiling waar niemand op afkomt of waar alle gegadigden zich terugtrekken.

Eveneens is het van belang om kandidaat-kopers tijdig te informeren dat meerdere partijen deelnemen aan het biedproces. Gedurende dit proces is het van belang om de integriteit te behouden door geen partijen te bevoordelen en hun informatie vertrouwelijk te behandelen.

Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV