Menu Sluiten
Sluiten
Desktop header - Non-binding offer

Non-binding offer: kenmerken en waar op letten?

31 januari 2024

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten
Bedrijf overnemen

Non-binding offer (NBO)

In het proces van een bedrijf overnemen of bedrijf verkopen speelt een niet bindend aanbod, oftewel non-binding offer (NBO), een belangrijke rol. In dit artikel leggen wij uit wat een non-binding offer is, wat de kenmerken ervan zijn, waarom het gebruikt wordt en waar je op moet letten bij een non-binding offer.

Wat is een non-binding offer
Non-binding offer

Wat is een NBO?

Een non-binding offer (NBO) is een voorlopig aanbod dat door een potentiële koper wordt gedaan aan de verkoper van het bedrijf. Zoals de term aangeeft is dit voorlopige aanbod niet direct bindend. Het is gangbaar tijdens het overnameproces van bedrijven dat een potentiële koper een non-binding offer uitbrengt waarmee de verkoper kan inschatten of het zinvol is om de gesprekken voort te zetten. Dit voorlopige bod wordt afgegeven op basis van datgene de verkoper heeft opgesteld. Hoewel het geen juridische verplichtingen schept, vormt een niet-bindend aanbod een belangrijke stap in het overnameproces omdat het de basis legt voor verdere onderhandelingen en de interesse van de koper toont.

Non-binding offer

Kenmerken van een NBO

De belangrijkste kenmerken van een niet-bindend aanbod zijn:

Voorlopig karakter

Het is een eerste stap in de onderhandelingen en dient vaak als basis voor verdere gesprekken. Het is niet definitief en kan worden aangepast naarmate meer informatie beschikbaar komt, bijvoorbeeld na een due diligence onderzoek.

Geen juridische verplichtingen

In tegenstelling tot een bindend aanbod, schept een niet-bindend aanbod geen juridische verplichtingen voor de partijen. Dit betekent dat noch de koper noch de verkoper wettelijk verplicht is om verder te gaan met de transactie op basis van dit aanbod.

Onderhandelingsinstrument

Het biedt een kader voor de initiële onderhandelingen. Het helpt beide partijen om hun verwachtingen te begrijpen en te beslissen of ze verder willen gaan met meer gedetailleerde gesprekken in het proces van een bedrijfsovername.

Vertrouwelijkheid

Meestal worden dergelijke aanbiedingen gedaan onder voorwaarde van vertrouwelijkheid. Dit betekent dat de details van het aanbod niet openbaar gemaakt mogen worden. Dit wordt niet openbaar gemaakt door middel van een geheimhoudingsverklaring, ofwel een non-disclosure agreement (NDA).

Kenmerken non-binding offer
Waarom een non-binding offer
Non-binding offer

Waarom een non-binding offer?

In het proces van bedrijfsovername wordt een niet-bindend aanbod gebruikt om verschillende redenen. Hieronder staan de drie belangrijkste redenen voor een non-binding offer.

Ten eerste dient het als een manier voor de koper om zijn interesse in het overnemen van het bedrijf officieel te uiten, zonder zich direct juridisch te verbinden. Dit is een essentiële stap voor het starten van onderhandelingen en het peilen van de bereidheid van de verkoper om te verkopen. Bovendien fungeert een NBO als een uitgangspunt voor deze onderhandelingen, waarbij de voorwaarden zoals prijs en betalingstermijnen de basis vormen voor verdere discussies.

Daarnaast biedt de flexibiliteit van een NBO ook een significant voordeel. Omdat het niet-bindend is, kunnen zowel de koper als de verkoper zonder verplichtingen blijven tijdens de beginfase van het overnameproces. Dit betekent dat de koper zich kan terugtrekken als de resultaten van het due diligence onderzoek niet aan de verwachtingen voldoen of als de onderhandelingen niet de gewenste richting op gaan.

Ten slotte is een NBO waardevol voor de verkoper omdat het inzicht geeft in de marktwaarde van het bedrijf en interesse vanuit de markt. Het helpt bij het vaststellen van een realistische verkoopprijs, gebaseerd op de initiële biedingen van potentiële kopers. Door het gebruik van een NBO kunnen beide partijen het overnameproces beginnen met een duidelijk begrip van elkaars intenties en verwachtingen, wat cruciaal is voor het succesvol navigeren door de complexiteiten van een bedrijfsovername.

Non-binding offer

Waar moet op gelet worden bij een NBO?

Het is belangrijk om te realiseren dat een non-binding offer wordt gedaan op basis van de informatie die op dat moment voorhanden is. Daarom is het essentieel dat de potentiële koper het niet bindende karakter correct en compleet verwoord in het non-binding offer. Uit het bod moet duidelijk blijken dat de voorgestelde voorwaarden nog afhankelijk zijn van informatie die in de nabije toekomst gedeeld wordt. Daarnaast is het van belang of het bod afhankelijk is van financiering. Dit moet duidelijk worden vermeld in een non-binding offer. Als verkoper wil je weten of de koper de nodige middelen heeft om de transactie te voltooien.

Waar op letten bij een NBO
Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV