Menu Sluiten
Sluiten

Coronavirus: financieringsopties bij liquiditeitsproblemen

Kennisbank

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

De impact van het coronavirus op onze maatschappij en economie is groot. Het coronavirus kan bij veel ondernemers op de korte termijn, maar ook op de middellange termijn voor liquiditeitsproblemen zorgen. Dit komt voornamelijk doordat vaste kosten doorlopen terwijl de omzet (fors) terugvalt. Ook kan het coronavirus impact hebben op uw eigen productie (beperkte beschikbaarheid van onderdelen of medewerkers) of die van uw leveranciers. Waardoor u vertraging oploopt en de orders niet of pas later kunt uitleveren. Dit zijn allemaal omstandigheden die uiteindelijk impact hebben op uw liquiditeit. In onzekere tijden is het hebben van liquiditeiten essentieel voor de continuïteit van uw onderneming. U kunt zelf de nodige maatregelen treffen om uw liquiditeitspositie te verbeteren, zoals bijvoorbeeld het sneller innen van debiteuren en het inkopen van voorraad in kleinere hoeveelheden. Maar mocht dit niet voldoende zijn, dan zijn ook goede financieringsmogelijkheden. Wij hebben vier potentiële opties om liquiditeitsproblemen op te lossen voor u onder elkaar gezet:

waardebepaling bedrijf

Financieringsopties bij liquiditeitsproblemen

1- Uitbreiden werkkapitaal financiering

Een belangrijk aandachtsgebied om uw liquiditeitspositie te verbeteren is uw werkkapitaal. In de huidige coronacrisis heeft de overheid al diverse maatregelen getroffen om ondernemers hierbij te helpen, zoals het uitstellen van belasting betalingen en de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Daarnaast kunt u als ondernemer ook nog aanvullende acties ondernemen om uw liquiditeitspositie te verbeteren. Er zijn vaak mogelijkheden om een aanvullende financiering bij uw huisbankier, een factoringmaatschappij (debiteurenfinanciering) of andere alternatieve financiers (bijvoorbeeld mezzanine) aan te gaan. Essentieel bij een dergelijke aanvraag is een goed onderbouwd financieringsplan. Onderdelen van een dergelijke aanvraag zijn; een meerjarige liquiditeitsprognose, verschillende uitgewerkte scenario’s (van best case tot worst case), een onderbouwde toelichting dat het verlies in omzet het gevolg is van het coronavirus en de tijdelijkheid daarvan en toelichten welke overige acties/kostenmaatregelen er verder worden getroffen. Wij verzorgen de volledige aanvraag voor u.

Financieringsopties bij liquiditeitsproblemen

2- Een staatsgegarandeerde (Borgstelling MKB) lening aanvragen

Voor het aanvragen van een staatsgegarandeerde lening is de bestaande BMKB (Borgstellingskrediet MKB) regeling versoepeld in verband met het coronavirus naar een zogenoemde BMKB-C regeling. Onderstaand enkele punten waarmee rekening gehouden moet worden tijdens het aanvragen van een financiering met staatsgarantie. Kenmerken van de BMKB-C regeling:

  • Het betreft een staatsgegarandeerde lening met een looptijd van 2 jaar
  • Een maximale aflossingsvrije periode van 12 maanden. Daarna moet er lineair worden afgelost
  • De aanvraag moet minimaal € 35.000 zijn en mag maximaal € 1.500.000 zijn
  • Er moet aanvullende informatie worden aangeleverd, waarbij met name de liquiditeitsprognose voor de komende periode erg belangrijk is.

Omdat het aanvullend financieren in crisistijd een uitdagende en lastige beslissing is voor een bank, is het van belang om de aanvraag tot aanvullende financiering goed onderbouwd in te dienen bij een bank. Ook hier nemen wij de volledige aanvraag uit handen.

Overnameadviseur
Fusie- en overnameadviseur

Financieringsopties bij liquiditeitsproblemen

3- Herfinanciering van de onderneming

Bij het herfinancieren van een onderneming trekt u een nieuwe financiering aan om daarmee één of meerdere bestaande leningen (gedeeltelijk) af te lossen. Door de herstructurering worden er aanvullende liquiditeiten aangetrokken of kunnen de aflossingsverplichtingen verlaagd worden. Het herstructureren van uw financieringen zorgt ervoor dat de financieringsstructuur weer geoptimaliseerd is voor uw huidige bedrijfsvoering.Het financieel herstructureren van uw onderneming tot de meest optimale kredietstructuur is absoluut maatmerk, wij zijn u graag van dienst.

Financieringsopties bij liquiditeitsproblemen

4- Financiering van vaste activa

De gerealiseerde winsten van uw onderneming zijn vaak opnieuw geïnvesteerd en zitten daarom vast in uw bedrijfsmiddelen. Er zijn diverse mogelijkheden om het vermogen wat u in het verleden heeft geïnvesteerd weer vrij te maken, zodat u over de benodigde liquiditeiten kunt beschikken om deze uitzonderlijke corona situatie goed door te komen. Mogelijke oplossingen om dit te realiseren zijn bijvoorbeeld lease oplossingen, de sale and lease back mogelijkheden en aanvullende (vastgoed) financieringen. Om ervoor te zorgen dat u voor de juiste oplossing kiest, is het belangrijk om hiervoor goed advies in te winnen zodat de herfinanciering van uw materieel vaste activa niet alleen nu, maar ook in de toekomst passend is voor uw onderneming.

Entree Match Plan

Financieringsopties bij liquiditeitsproblemen

De meerwaarde van Match Plan in het financieringstraject

  • Financieringsspecialist voor bedrijven
    Wij zijn specialist op het gebied van zakelijke financieringen. Dit betekent niet alleen dat wij u goed kunnen adviseren maar wij weten ook hoe u het beste een aanvraag kan doen en welke elementen extra belangrijk zijn in een financieringsaanvraag. Wij kunnen de volledige financieringsaanvraag voor u verzorgen.
  • Onafhankelijk adviseur
    Als onafhankelijk adviseur zijn wij niet gebonden aan specifieke aanbieders en zoeken wij de juiste financieringspartij met de beste voorwaarden voor uw vraagstuk. Zonder belangenverstrengelingen. Daarnaast geeft het aanbieders van een financiering vertrouwen wanneer u een specialist heeft ingeschakeld. 
  • Een breed netwerk
    Wij kijken verder dan alleen de banken. Match Plan staat in contact met vele alternatieve financieringspartijen en investeerders en kan zo voor u de meest geschikte partijen selecteren. Zo kan een aanvraag die bij de bank wordt afgekeurd bij een participatiemaatschappij, alternatieve financier of een investeerder wel worden geaccepteerd. Ook kan het zo zijn dat er een dergelijke partij betere voorwaarden hanteert dan de meeste banken.
Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV