Menu Sluiten
Sluiten
Desktop header - Transport & logistiek 2

Drijvende krachten achter fusies en overnames
in de transport & logistiek sector

18 september 2023

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten
Nieuws

Innovatie, schaalvergroting en nieuwe modellen: drijvende krachten achter fusies en overnames in de Nederlandse transport & logistiek sector

Ondanks economische onzekerheid heeft de Nederlandse transport- en logistieksector nog steeds te maken met een actieve fusie en overname markt. Ondanks dat er in Q1 2023 minder transacties zijn geweest dan een jaar eerder, blijft het aantal transacties relatief stabiel (ca. 40 per kwartaal), blijkend uit recente CBS Data. Deze ontwikkeling is verweven met de voortdurende consolidatie binnen de transport en logistiek en heeft belangrijke implicaties voor bedrijven die zich willen onderscheiden in een dynamische markt.

Transport & logistiek transacties per kwartaal
Nieuws

Duurzaamheid en technologie als katalysatoren

De verschuiving naar duurzaamheid en technologische innovatie is niet langer een keuze, maar een vereiste voor transport- en logistiekbedrijven die hun concurrentiepositie willen versterken. Met 11% van de wereldwijde koolstofemissies afkomstig uit deze sector, staat verduurzaming hoog op de agenda. Elektrische voertuigen winnen terrein, terwijl investeringen in alternatieve brandstoffen zoals waterstof toenemen. Daarnaast zien we een groeiende adaptatie van Big Data en AI voor efficiënte operaties, route-optimalisatie en verbeterde klantbeleving.

Nieuws

Opkomst van nieuwe businessmodellen

De opkomst van Logistics-as-a-Service (LaaS) en digitale marktplaatsen verstoort traditionele bedrijfsmodellen en biedt nieuwe kansen in de transport en logistiek. LaaS-bedrijven bieden end-to-end logistieke oplossingen, terwijl digitale marktplaatsen vraag en aanbod samenbrengen. Deze verschuivingen dagen traditionele spelers uit en stimuleren flexibele warehousing.

Opkomst nieuwe businessmodellen
Schaalvergroting transport & logistiek
Nieuws

Schaalvergroting voor toekomstbestendigheid

In een tijdperk van verandering zijn schaalvergroting en samenwerking essentieel. Grote bedrijven kunnen investeren in duurzaamheid, automatisering en innovatie, terwijl kleinere bedrijven vaak moeite hebben om de benodigde middelen te vergaren. De zoektocht naar schaal- en synergievoordelen is voortdurend, aangewakkerd door uitdagingen zoals geopolitieke onrust en economische schommelingen.

De huidige dynamiek binnen de Nederlandse transport- en logistieksector wordt gestuurd door een combinatie van duurzaamheidsinspanningen, technologische vooruitgang en strategische verschuivingen. Fusies en overnames blijven een strategisch instrument om waarde te vergroten, slagkracht te creëren en te anticiperen op de eisen van een evoluerende markt.

Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV