Menu Sluiten
Sluiten
Zakelijke Dienstverlening 1 – desktop header

Economische trends en impact op de Zakelijke Dienstverleningssector

7 juli 2023

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

Nieuws

De zakelijke dienstverlening is van alle sectoren in zijn totaliteit het meest conjunctuurgevoelig. Hierbij vertalen positieve en negatieve economische ontwikkelingen zich direct in een groei of daling van de orderportefeuille van dienstverleners. De recente economische ontwikkelingen vertalen zich dan ook direct in een lagere vraag naar zakelijke diensten in 2023. Naar verwachting zal de volumegroei van 8,5% in 2022 terugvallen naar 2% in 2023. Dit mede als gevolg van de relatief hoge inflatie, stijgende rente en het historisch lage consumentenvertrouwen ten opzichte van 2022. Phil van Mulken, Consultant M&A bij Match Plan, legt verder toe in onderstaand stuk.

Foto in text – 2

Nieuws

Sterke omzetgroei in de dienstensector

De omzet van de dienstensector is de afgelopen anderhalf jaar met gemiddeld 19% gestegen. Beveiligingsdiensten, de flexbranche en het reclamewezen hebben hierbij dubbelcijferige omzetgroei gerealiseerd. Beveiligingsdiensten profiteren van de vraag naar personeel op luchthavens, in de geestelijke gezondheidszorg en bij asielzoekerscentra. Specialistische dienstverleners (zoals notarissen en accountants) realiseerden daarentegen juist een relatief lagere omzetgroei vanwege hun minder conjunctuurgevoelige karakter.

Nieuws

Herstel van de reisbranche na de Coronapandemie: Omzetstijging en volumes nog in groeifase

In 2022 maakte de reisbranche een inhaalslag nadat vrijwel alle coronamaatregelen in het tweede kwartaal kwamen te vervallen. De omzet steeg gemiddeld met 134% in de eerste drie kwartalen ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Het aantal pintransacties en geldopnames in het buitenland ligt inmiddels boven het pre-coronaniveau van 2019, maar het volume in de reisbranche is nog niet volledig hersteld van de coronapandemie.

Foto in text – 1
Foto in text – 3

Nieuws

Tekort aan arbeidskrachten zorgt voor economische vertraging

De vraag naar zakelijke diensten blijft in 2023 hoog, maar de groei wordt in sommige subsectoren beperkt door de economische vertraging en een tekort aan arbeidskrachten. Beveiligings- en reisondernemers zijn het meest optimistisch over hun omzetgroei in 2023, maar inflatie en een mogelijke verhoging van de vliegtaks kunnen op de lange termijn invloed hebben op het reisgedrag. Verwacht wordt dat het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen in de zakelijke dienstverlening in 2023 zal toenemen als gevolg van de lagere economische groei, stijgende kosten en de afbetaling van opgebouwde belastingschulden.

Nieuws

Effect op de overnamemarkt en interesse van private equity in Nederlandse accountancykantoren

In de tweede helft van 2022 behield de zakelijke dienstverlening het grootste aandeel in transacties binnen het Nederlandse MKB M&A-landschap, goed voor 19% van het totaal. Dit betekende zelfs een stijging van 1% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022. Hoewel de EBITDA-multiple licht daalde in de tweede helft van 2022, van 5,0 naar 4,9 (Dealsuite, 2023), blijft deze nog steeds boven het gemiddelde van 4,7 voor de totale M&A-markt.

Sinds 2022 is private equity steeds meer geïnteresseerd in Nederlandse accountancykantoren. Investeerders tonen al geruime tijd belangstelling voor de accountancybranche, voornamelijk vanwege de stabiele en voorspelbare bedrijfsvoering, sterke klantrelaties en positieve cashflow. Deze ontwikkeling wordt naar verwachting ook in de komende jaren voortgezet binnen de sector.

Mocht u na aanleiding van deze marktupdate nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden voor uw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van Match Plan Fusies en Overnames die graag de mogelijkheden met u bespreken.

Overnameadviseur
Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV