Marktupdate IT & online
De IT & online branche is relatief jong en heeft sinds zijn opkomst jaarlijks een sterke groei doorgemaakt. Door constante vernieuwing, innovatie en nieuwe spelers, is de markt erg dynamisch en vol concurrentie.
Recurring revenues
Kenmerkend aan de sector is de hoge mate van “recurring revenues”, waar er bij veel Software-As-A-Service (“SAAS”) en Managed Services providers spraken van is. Dit maakt het een aantrekkelijke sector om in te investeren. Deze interesse van investeerders wordt verder gesteund door de volwassenheid van de markt, versnelde digitalisering en fragmentatie, wat op haar beurt overname mogelijkheden biedt. Gezien deze aantrekkelijkheid is het geen verrassing dat het een sector is waarin investeerders (i.e. private equity) zeer actief zijn. Bedrijven gesteund door investeerders volgen meestal een buy and build strategie waarbij zij via overnames one-stop-shops creëren: één partner die in alles wat met IT te maken heeft kan voorzien.
Deze consolidatie binnen de sector wordt overkoepelend gesteund door de coronacrisis, die de branche structurele voordelen heeft opgeleverd. Zo zorgde de pandemie voor een sterke toename in het online winkelen, een stijging in het werken in de cloud (vanuit huis) en meer investeringen van bedrijven in hun digitale transformatie.
Macro-economische problemen
Diverse macro-economische problemen zoals: de crisis in de financiële sector rondom Sillicon Valley Bank, de stijgende rente, de aanhoudende inflatie, de geopolitieke spanningen, de oorlog in Oekraïne en andere militaire conflicten, stijgende rentes en een tekort aan arbeidskrachten brengen de sector echter risico’s. Eerder benoemde zijn slechts een aantal (macro-economische) ontwikkelingen die duiden op een afkoelende economie. Ook de IT & online ontkomt niet aan deze gevolgen.
De impact hiervan is onder andere terug te zien in de gestegen energieprijzen, het wegvallen van ontwikkelcapaciteit, toename van cyberrisk dreigingen en lagere (bedrijfs-)investeringen. Vooral die laatste doet pijn, want lagere investeringen resulteert in minder omzet en geen groei.
Tekort aan gekwalificeerd personeel
Een van de voornaamste groei-beperkers van de sector is het tekort aan gekwalificeerd personeel. Volgens ING Research ziet circa 42% van de IT-bedrijven het tekort aan personeel als een rem op de groei van het bedrijf. De krapte op de arbeidsmarkt, in combinatie met de digitalisering van bedrijven (welke vervolgens weer IT-personeel nodig hebben), zal ook komende jaren een van de grootste groei-beperker van de sector blijven.
Drivers binnen de markt: digitalisering en automatisering
Tegelijkertijd blijven digitalisering en automatisering de grote drivers binnen de markt, helemaal gezien de arbeidsmarktkrapte die alle sectoren raakt. Ook de stijgende rente en inflatie hebben hun effect op de sector. Mede door de lage rentes stond 2022 in het teken stond van de grotere projecten. Ondanks dat bedrijven en investeerders vanwege de stijgende rente en inflatie kritischer worden, blijven digitalisering en automatisering ook in de verdediging tegen inflatie juist nu zeer belangrijk. Denk hierbij aan het digitaliseren van processen, om zo de productiviteit te verhogen, en te besparen op arbeidskrachten.
IT & online-overnamemarkt blijft doorgaan
Ondanks de macro-economische problemen en de personeelstekorten, gaat de IT & online-overnamemarkt in Nederland gewoon door. Naast het eerder benoemde toenemende belang van digitalisering en automatisering, bieden fusies en overnames bedrijven de mogelijkheid om gekwalificeerd personeel aan boord te halen. Hoewel het aantal transacties sinds het derde kwartaal van 2022 een lichte daling vertoont, worden er nog steeds voldoende overnames gedaan.
Zoals afgebeeld, is het aantal fusies en overnames binnen IT & online van 2017 tot 2022 gestegen van 290 tot 620, een jaarlijkse groei van ruim 16%.
In 2020 – 2022 werd 52% van de deals binnen de branche gesteund door investeerders. Ook in 2023 zijn het de investeerders die zeer actief zijn. Zo hebben nieuwe investeerders de markt betreedt, en hebben onder andere Waterland, Main Capital en Nedvest hun platformen verder uitgebreid.
Nu de tijd van het “gratis-geld” achterwegen is, beginnen investeerders kritischer te worden. Ten opzichte van 2022 ligt de focus steeds meer op de winstgevendheid van de onderneming en de financierbaarheid van de transactie. Hoewel het tempo van de consolidatie hierdoor zal vertragen, zal deze trend zich de komende jaren voortzetten, verwacht ook ING Research. De aanhoudende interesse van (nieuwe) investeerders en het tekort aan personeel blijven de belangrijke drijfveren voor M&A binnen de sector. Dit in combinatie met de versnipperde markt zorgt ervoor dat de buy and build strategie van investeerders naar verwachting ook komende jaren aan zal houden.