Menu Sluiten
Sluiten

Recordaantal M&A-deals voor transport en logistiek

26 mei 2023

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

Marktupdate

Recordaantal M&A-deals voor transport en logistiek

Het vierde kwartaal van 2022 was het drukste kwartaal voor de transport- en logistieke sector in de afgelopen tien jaar. Volgens voorlopige cijfers van het CBS kent Q4 een stijging van 156% in het transactievolume vergeleken met het voorgaande jaar. Deze toename in het laatste kwartaal zal resulteren in het hoogste aantal transacties sinds 2008.

De onverwachte toename van de transactievolume kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Een mogelijke reden is de hoge inflatie, die heeft geleid tot stijgende kosten en een toenemende vraag naar schaalgrootte. Als gevolg hiervan hebben een aantal grote spelers op de markt mogelijk gekozen voor fusies en overnames om inflatiedruk te verminderen en kostenbesparingen te realiseren.

Afbeedling Transport

Marktupdate

Goede weerstand tegen inflatie

Een andere reden voor de toename kan de weerstand van de sector tegen inflatie zijn. Ondanks de periode van hoge inflatie bleef de winstgevendheid van de sector relatief stabiel. Dit suggereert dat hoge dieselkosten aan klanten konden worden doorberekend zonder de winstgevendheid aanzienlijk te beïnvloeden. Financiële kopers kunnen dit als een veilige sector zien om in te investeren tijdens een periode van langdurige hoge inflatie, wat kan leiden tot een toename van de transactieactiviteit in 2023.

Marktupdate

Vermindering personeelstekort

Op dit moment is het personeelstekort nog steeds het grootste probleem voor de sector. Net iets minder dan 50% van de sector ervaart deze belemmering. Afname van de krapte op de arbeidsmarkt kan de efficiëntie verbeteren en bedrijven in staat stellen effectiever te reageren op schommelingen in vraag en aanbod. Hoewel het personeelstekort nog niet volledig is opgelost, kan een afname van het probleem bijdragen aan een efficiënter proces. In 2023 zal efficiëntie het belangrijkste thema zijn voor de T&L-sector.

Match Plan verwacht een stabilisatie van het aantal transacties binnen de transport en logistiek sector in 2023, welke zich op een blijvend hoog niveau bevind.  De signalen uit de sector, inclusief de afname van personeelstekorten en de veerkracht tegen inflatie, zijn positief en inflatie zal naar verwachting verder normaliseren in 2023. Echter, de hoge rentestand in Nederland zal waarschijnlijk blijven bestaan, wat druk kan leggen op de aantrekkelijkheid en beschikbaarheid van kapitaal voor toekomstige fusies en overnames.

Transport en logistiek organisatie verkopen
Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV