Menu Sluiten
Sluiten
Private equity belangrijke aanjager van overnames bij digital marketing agencies desktop

Private equity belangrijke aanjager van overnames bij digital marketing agencies

23 juni 2022

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

De groei in het aantal overnames binnen de digital marketing agency sector wordt in belangrijke mate veroorzaakt door de opkomst en betrokkenheid van private equity partijen. Deze groei in overnames zal zich de komende periode naar verwachting ook voortzetten verwacht collega Rens Knevels, overnamespecialist digital marketing agencies.

Private equity belangrijke aanjager van overnames bij digital marketing agencies 1

Nieuws

Recordaantal overnames

In 2021 was er wereldwijd sprake van een recordaantal fusies en overnames. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Bain & Company, waarbij de totale dealwaarde steeg van $ 3.7 biljoen in 2020 naar $ 5.3 biljoen in 2021. Dit is de hoogste dealwaarde sinds de start van het onderzoek in 2000. Uit onderzoek van Ciesco en Bird & Bird blijkt dat private equity in 2020 wereldwijd goed was voor 37% van de transacties en dat dit aandeel in 2021 steeg naar 45%. Dit duidt een toename van 8% en is significant hoger dan 5 jaar geleden, toen private equity verantwoordelijk was voor slechts 15% van de overnames.

Ook in Nederland zijn private equity partijen steeds nadrukkelijker aanwezig op de fusie- en overnamemarkt. 2021 gaat de boeken in als een zeer goed jaar voor private equity, vooral omdat kopers bereid waren om recordbedragen te betalen voor bedrijven. Het gevolg van deze mooie resultaten is dat de fondsen van bestaande investeerders steeds groter worden en er steeds meer private equity bedrijven bijkomen in Nederland.

Door de groei in het aantal fondsen en de toename van de omvang van de fondsen, is er relatief veel kapitaal beschikbaar voor investeringen in bedrijven. Dat terwijl het aanbod van bedrijven dat te koop staat niet in dezelfde snelheid meegroeit. Die combinatie maakt dat er sprake is van veel competitie op de fusie- en overnamemarkt en dat maakt dat het voor investeerders steeds lastiger is om nieuwe bedrijven te vinden, aldus Knevels.

Private equity belangrijke aanjager van overnames bij digital marketing agencies 3
Private equity belangrijke aanjager van overnames bij digital marketing agencies 4

Nieuws

Toenemende interesse van private equity in digital marketing agencies

Ook binnen de branche van digital marketing agencies zijn private equity partijen steeds nadrukkelijker aanwezig. De markt is interessant voor investeerders, mede doordat deze al jaren groeit en de toekomstige verwachtingen ook positief zijn. Denk hierbij onder meer aan de verdere verwachte digitalisering en de toename van online uitgaven van consumenten. Er is sprake van een gefragmenteerde markt met relatief veel kleine en middelgrote agencies tussen de 10 en 50 medewerkers.

Dit biedt grotere partijen veel ruimte om te groeien door middel van overnames. Strategisch gezien is groei ook logisch, doordat digital marketing agencies op die manier kunnen opereren als one-stop-shop en diverse schaalvoordelen kunnen behalen. Daarnaast zijn overnames een goed alternatief om in de huidige krappe arbeidsmarkt het team uit te breiden met nieuwe specialisten.

In Nederland is er sprake van een consolidatietrend. Meerdere private equity partijen hebben een digital marketing agency als “platformbedrijf” en hebben een actieve groeistrategie, waarbij de doelstelling is om zowel autonoom als door middel van overnames te groeien. Private equity is daarmee een van de belangrijke aanjagers van de toename van het aantal overnames in deze sector.

Private equity belangrijke aanjager van overnames bij digital marketing agencies 5
Private equity belangrijke aanjager van overnames bij digital marketing agencies 7

Nieuws

Recente overnames van digital marketing agencies

Het merendeel van de overnames in 2021 en het eerste half jaar van 2022 zijn gedaan door digital marketing agencies die ondersteund worden door private equity. Voorbeelden hiervan zijn iO – ondersteund door Waterland -, welke in 2022 reeds drie bureaus heeft overgenomen in een half jaar tijd. Ook Happy Horizon – ondersteund door MG Partners –  is zeer actief in het eerste half jaar van 2022 met een zestal overnames.

Naast private equity partijen die al enige tijd actief zijn binnen de markt van digital marketing agencies zijn er ook nog recente toetreders. Dit zijn partijen zoals de Loyals Group en United Playgrounds, welke worden ondersteund door Sofindev en Standard Investments. Naar verwachting zal deze overnametrend zich de komende periode voortzetten, zeker omdat de marktvooruitzichten goed zijn er relatief veel kapitaal beschikbaar is en groei en consolidatie additionele kansen en voordelen biedt.

Private equity belangrijke aanjager van overnames bij digital marketing agencies 6
Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV