Pacoma Systems B.V. succesvol verkocht aan TouchPoint Inc.

Erik Smidt, Justien Mulder en Reg Schreurs waren namens Match Plan betrokken bij deze deal.

Match Plan Corporate Finance B.V. heeft de aandeelhouders van Pacoma Systems geadviseerd bij de overdracht aan TouchPoint Inc.. Pacoma Systems zocht een specialist om de verkoop zorgvuldig te begeleiden en besloot, na overleg met hun accountant Frank van Breugel van ABT Accountants, de adviseurs van Match Plan in te schakelen. Uiteindelijk is in 9 maanden de verkoop succesvol tot stand gekomen en is de deal beklonken op 18 april 2019.

Pacoma Systems B.V. succesvol verkocht aan TouchPoint Inc.

Over Pacoma Systems

Pacoma Systems is gespecialiseerd in interne transportsystemen waaronder verticale liftsystemen. Het Waalwijkse bedrijf is opgericht in 1995 en is in staat om een compleet warehouse te ontwerpen en realiseren voor haar klanten in de medische, e-commerce en automotive sector. Het bedrijf kent een goede wisselwerking met haar klanten en leveranciers in de Benelux en Duitsland. Dit komt mede doordat de onderneming een uitgebreide after-sales service biedt en hierdoor langdurige samenwerkingen kan aangaan.

TouchPoint Inc. & Vanas Engineering

Het Amerikaanse TouchPoint Inc. investeert in organisaties die op lange termijn een waarde vertegenwoordigen in een nichemarkt. Belangrijk daarbij is de groeipotentie die plaats kan vinden dankzij duurzame en strategische investeringen. TouchPoint Inc. is wereldwijd actief en investeert ook in Europa in verschillende markten. Zo ook in 2016, toen het Belgische Vanas Engineering werd overgenomen. Het in Beveren gevestigde bedrijf is actief in magazijninrichting en Warehouse Management Systemen (WMS)-software. Vanwege de overlap in dienstverlening had Vanas Engineering al een intensieve samenwerking met Pacoma Systems.

Strategische fit

TouchPoint Inc. zag in Pacoma Systems een strategische fit met Vanas Engineering om verdere groei te realiseren. Hierdoor trad TouchPoint Inc. naar voren als een geïnteresseerde koper voor Pacoma Systems. Door de complexiteit en het internationale karakter van de voorgenomen transactie, hadden Henk van Mook en Laurence Moreau behoefte aan een adviseur die bekend is met dergelijke internationaal georiënteerde overdrachtsprocessen. Hierdoor besloot Pacoma Systems om Match Plan in te schakelen.

Rol van Match Plan

Erik Smidt, Justien Mulder en Reg Schreurs waren namens Match Plan betrokken bij deze deal. Allereerst is een indicatieve waardering van Pacoma Systems uitgevoerd en een informatiememorandum opgesteld. Vervolgens is de Letter of Intent (LOI) opgesteld waarin het koopcontract in grote lijnen is besproken en vastgelegd.

Na het tekenen van de LOI is het Due Dilligence onderzoek uitgevoerd. De koper is een Angelsaksische partij en zij houden doorgaans van uitgebreide en intensieve Due Diligence onderzoeken. Dat bleek in dit geval ook zeker het geval. Maar na de nodige informatie-uitwisselingen, meetings en conference calls is deze fase naar tevredenheid van de koper en verkoper afgerond in februari 2019.Hierna is door TouchPoint Inc. de eerste versie van de Sales Purchase Agreement (koopcontract) aangeleverd en volgde enkele intensieve onderhandelingssessies. Tot de allerlaatste onderhandelingen stond Match Plan de klant bij.

Deze laatste fase werd door de aandeelhouders van Pacoma Systems als gedetailleerd en emotioneel zwaar ervaren. Mede door een goede samenwerking tussen Match Plan, ABT Accountants en Henk en Laurence is ook deze fase tot een goede einde gebracht en is op 18 april jl. onder genot van een glas champagne de overdracht geformaliseerd.

Na de verkoop

Dankzij de bedrijfsovername geeft moederbedrijf TouchPoint Inc. verder vorm aan haar groeistrategie. Door deze deal bundelen Pacoma Systems en Vanas Engineering namelijk hun krachten en vindt er een strategische wisselwerking plaats. De organisaties kunnen zich dankzij gezamenlijke productontwikkeling en accountmanagement richten op snelgroeiende industriële afzetmarkten in Europa.

Corporate finance specialist

Heeft u nog vragen en wilt u meer weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via 070 324 41 03 of vul onderstaand contactformulier in.

Neem contact met ons op


Volg ons op LinkedIn

Blijf via LinkedIn op de hoogte van de laatste deals en ontwikkelingen rondom Match Plan.

Deel met uw netwerk

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel.