Menu Sluiten
Sluiten
Een bedrijf overnemen -desk
Lees verder
Terug naar diensten

Begeleiding bij een overname

Een bedrijf overnemen? Lees hier alles over de verschillende stappen

Een bedrijf overnemen is een grote stap en over het algemeen iets wat u maar één keer in uw leven doet. Dit traject vraagt veel specifieke kennis en er komen diverse disciplines aan bod. Ieder bedrijf heeft interessante elementen, maar er zullen ook altijd een aantal mindere zaken te vinden zijn. Kortom: een traject waarin de risico’s vaak groot zijn en waarin het dus verstandig is om u goed te laten adviseren. Op deze pagina vertellen wij u alles over het traject van het overnemen van een bedrijf.

</div class>

Aanleiding bedrijf overnemen

Waarom een bedrijf overnemen?

Wanneer u een bedrijf over gaat nemen dan kan dat verschillende aanleidingen hebben. Onderstaand een aantal veel voorkomende aanleiding voor het overnemen van een bedrijf.

 • Een strategisch motief. U wilt graag als bedrijf gaan groeien door middel van overnames. Dit kan door het overnemen van een directe concurrent. Maar het zou ook kunnen dat u bijvoorbeeld een leverancier of een klant overneemt om zo synergievoordelen te behalen en/of een breder assortiment te kunnen aanbieden aan uw bestaande klanten. De laatste jaren zien wij ook steeds vaker dat ondernemers een bedrijf willen overnemen om zo aan goed personeel te kunnen komen. Daarnaast kan het zijn dat u van plan bent om meerdere bedrijven over te nemen en deze toe te voegen aan uw organisatie, we spreken dan van een zogenoemde buy and build strategie. In al deze gevallen heeft het overnemen van een bedrijf een strategisch motief. Wij spreken in deze gevallen dan van een strategische koper.
 • Een financieel motief. Het kan ook zijn dat u als koper primair op zoek bent naar rendement op uw vermogen. Vaak zien we dat kopers die primair financieel rendement willen behalen zich verenigen in een investeringsfonds. Wanneer u als koper primair het doel heeft om rendement te behalen op uw vermogen dan spreken wij van een financiële koper.
 • Het starten van ondernemerschap. Wanneer u bijvoorbeeld een aantal jaar in een managementfunctie heeft gewerkt kan het zijn dat u op zoek bent naar een volgende stap in uw carrière en graag voor uzelf wilt beginnen. Het overnemen van een bestaand bedrijf is dan een goede optie om direct aan de slag te kunnen in een onderneming met een bewezen verdienmodel. Ook is dit het geval wanneer u het bedrijf van een familielid overneemt. Wanneer u een onderneming wilt overnemen om zo voor uzelf te beginnen spreken wij van een management buy-in.
Een bedrijf overnemen – Verschillende type kopers

Stappenplan voor het overnemen van een bedrijf

Bedrijfsovername stappenplan

Onderstaand vindt u een stappenplannen bedrijfsovername met daarin de verschillende stappen die aan bod komen tijdens het overnemen van een bedrijf. Soms komt het voor dat u slechts een gedeelte van deze stappen doorloopt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer u zelf al een onderneming heeft gevonden om over te nemen.

Laden..
Stap 1: Opstellen van een zoekprofiel en acquisitiestrategie bepalen
Stap 1: Opstellen van een zoekprofiel en acquisitiestrategie bepalen
Stap 2: Kandidaten in kaart brengen en benaderen
Stap 2: Kandidaten in kaart brengen en benaderen
Stap 3: Waardebepaling bedrijf en uitbrengen van een indicatief bod
Stap 3: Waardebepaling bedrijf en uitbrengen van een indicatief bod
Stap 4: Onderhandelen en opstellen Letter of Intent
Stap 4: Onderhandelen en opstellen Letter of Intent
Stap 5: Juridische contracten en financiering ophalen
Stap 5: Juridische contracten en financiering ophalen
Stap 6: Boekenonderzoek en closing bij de notaris
Stap 6: Boekenonderzoek en closing bij de notaris

</div class>

Advies bij het overnemen van een bedrijf

Bedrijfsovername advies

Bij het overnemen van een bedrijf staat er veel op het spel. Het gaat niet alleen om veel geld maar ook op persoonlijk vlak vraag dit veel inspanning. Hoe maakt u gedurende een aankoopproces de juiste afwegingen? Een overnameadviseur begeleidt u bij alle stappen van een bedrijfsovername. Zo zult u bij een overname tegen vragen aanlopen zoals; Is de vraagprijs wel reëel gezien de winstgevendheid van de onderneming? Kiest u voor een earn-out regeling (afhankelijk van toekomstige prestatiedoelen) of beter voor een vendor loan (een uitgestelde betaling)? Wat is de juiste fiscale structuur voor de onderneming? Betaalt u de ‘cash op closing’ zelf of is een gedeelte financieren een betere keuze? Hoe beoordeelt u de uitkomsten van het boekenonderzoek? En hoe legt u de overname juridisch goed vast? Een kleine greep uit de vragen waar u mee te maken krijgt als u een bedrijf wilt overnemen.

Wij zorgen ervoor dat u dit traject met een gerust gevoel doorloopt. Ons team kent hiervoor één centraal aanspreekpunt en heeft daarnaast voor elk onderdeel een eigen specialist in huis. Zo hebben wij naast onze diverse overnamespecialisten ook een waarderingsspecialist, een financieringsspecialist, een juridisch specialist en een marketing- en communicatiespecialist. Op deze manier bent u gedurende het volledige overnametraject voorzien van het juiste specialisme op het juiste moment. Van de eerste kennismaking en het opmaken van de documentatie tot aan uiteindelijk de overdracht bij de notaris.

Bedrijf overnemen
Marketing bedrijf overnemen

”Mijn eerste bedrijfsovername was geen succes want daar heb ik niemand anders zijn hulp bij gehad. Toen ben ik in contact gekomen met Match Plan”

Walter van de Wege, CEO Happy Horizon Groep

Bedrijf overnemen tips

Waar moet ik rekening mee houden bij het overnemen van een bedrijf?

Bedrijf overnemen tips

 1. Wees realistisch
  Probeer rationeel naar de gehele positie en situatie van een onderneming te kijken. Een positief gevoel hebben bij een partij is belangrijk maar blijf wel kritisch gedurende het hele traject. Emotie is vaak een slechte raadgever en kan leiden tot een miskoop.
 2. Benader een partij die niet te koop staat
  Veel kopers wachten tot het moment dat er een bedrijf te koop wordt gezet of zoeken tussen de bedrijven die zich op dat moment te koop aanbieden. Hierdoor bent u afhankelijk van wat er toevallig wordt aangeboden en is de concurrentie in het traject vaak groot. Wanneer u zelf een bedrijf gaat (of laat) benaderen kunt u veel gerichter zoeken naar wat u nu echt wilt en heeft u meestal geen of weinig concurrentie in het aankooptraject.
 3. Laat u adviseren
  Een overnameadviseur heeft jaren ervaring met het overnemen van bedrijven en kan daardoor goed inschatten wat een goede koop is en wat niet. Daarnaast kan een overnameadviseur u tijdens het gehele traject rationeel adviseren en begeleiding bieden bij alle aspecten die er tijdens het traject een bod komen.

Alle aspecten van een overname

Wilt u nog meer weten over wat u te wachten staat bij het overnemen van een bedrijf?

In onze e-book ‘Een bedrijf overnemen? Wat komt er op u af’ Hebben wij de verschillende stappen gedetailleerd voor u op een rij gezet.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een bedrijf overnemen, wat komt er op u af
Drs-Hans-van-de-Pas-RV-350x544

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV