Menu Sluiten
Sluiten
De opkomst van Private Equity in de Nederlandse zorg- en welzijn sector – desktop banner 1

De opkomst van Private Equity in de Nederlandse zorg- en welzijn sector: Kansen en uitdagingen

7 juni 2023

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

In de afgelopen 10 jaar is de Nederlandse zorg- en welzijn sector steeds populairder geworden onder investeerders. In 2012 vonden er nog minder dan 60 transacties plaats met een minimale waarde van € 5 miljoen, 10 jaar later zijn dat er al meer dan 120. Een grote drijfveer van de toename in het aantal fusies en overnames binnen de zorg- en welzijn sector is Private Equity. De impact van Private Equity is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2022 was Private Equity direct of indirect betrokken bij meer dan 60% van de transacties. Yvo Bruin van Match Plan licht nader toe wat de toename van Private Equity binnen de zorg- en welzijn sector betekent en wat mogelijke implicaties voor de toekomst binnen de sector kunnen zijn.

Private Equity ziet kansen in de stabiele zorg- en welzijn sector

Marktupdate zorg en welzijn

Private Equity ziet kansen in de stabiele zorg- en welzijn sector

Er zijn meerdere redenen waarom de zorg- en welzijn sector voor Private Equity zo interessant is. De voornaamste reden is dat de zorg- en welzijn sector bekend staat als een stabiele sector. In tegenstelling tot andere sectoren (zoals transport & logistiek) is de zorg- en welzijn sector tamelijk ongevoelig tegen conjunctuurbewegingen. Dit betekent dat de vraag naar zorg stabiel blijft, zelfs in economisch onzekere tijden. Dit maakt de zorg- en welzijn sector interessant voor investeerders die zich tegen deze markt schommelingen willen behoeden. Daarbij komt dat de zorg nog vele “kleinere” aanbieders kent. Het overnemen van deze “kleinere” aanbieders kan interessant zijn voor “grotere” spelers in de markt om zo schaalvoordelen te realiseren.

Marktupdate zorg en welzijn

Een verdeelde visie op de gevolgen

Op de vraag of dit een goede ontwikkeling voor de sector is zijn de meningen over verdeeld. Kamerlid van de SP, Maarten Hijink, heeft daarom ook vragen aan het kabinet gesteld over de opkomst van Private Equity in de zorg. Zo vroeg Hijink of het kabinet de opkomst van Private Equity als een “onwenselijke ontwikkeling” ziet. Hierop antwoordde minister Kuipers dat met de opkomst van Private Equity in de zorg- en welzijn sector zich er risico’s kunnen voordoen, maar dat het ook zeker voordelen kan brengen. Een voordeel dat minister Kuipers aanhaalt is dat de fusies en overnames binnen de sector voor een prikkel kunnen zorgen die leidt tot meer innovatie. Daarbij meldt hij ook dat er gelet moet worden op dat het belang van de aandeelhouders niet boven het belang van toegankelijke zorg moet komen te staan. De minister geeft aan dat het van belang is dat iedere partij in de zorg zich aan de wet- en regelgeving houdt die van toepassing is.

Een verdeelde visie op de gevolgen
Private Equity als mogelijke oplossing voor het personeelstekort in de zorg

Marktupdate zorg en welzijn

Private Equity als mogelijke oplossing voor het personeelstekort in de zorg

Naast de voordelen die de minister heeft benoemd, kan Private Equity wellicht ook de oplossing zijn voor de bestaande problemen in de zorg. Eén van die problemen is het personeelstekort waar de sector al jaren mee kampt. Investeringen van Private Equity kunnen zorgen voor innovaties op het gebied van automatisering. Deze automatisering kan er voor zorgen dat de werkdruk van het zorgpersoneel minder wordt.

Marktupdate zorg en welzijn

De wereldwijde opmars van fusies en overnames in de zorg: Tijdelijke hapering of blijvende trend?

De toename in het aantal transacties van de zorg- en welzijn sector is niet alleen een Nederlands fenomeen. Zo was er in 2021 ook een wereldwijd record in het aantal fusies en overnames in de zorg- en welzijn sector. Echter is het nog maar de vraag of deze trend zich voortzet in 2023. De hoge rente zorgt ervoor dat het financieren van deze overnames duurder wordt, en dus minder interessant wordt gezien de verwachte rendementen vanuit Private Equity. Private Equity staat bekend om het gebruik van leningen om zo hun return on invested capital (ROIC) te optimaliseren. De huidige rentestand maken de marges om winst te maken voor Private Equity dus kleiner. Dit betekent dat de overnamedrang van Private Equity in 2023 waarschijnlijk ietwat gedrukt zal gaan worden. Echter is het mogelijk dat de ingezette trend zich op de langere termijn wel doorzet. Daarbij kan deze veilige, stabiele sector voor veel Private Equity partijen toch een “vluchtweg” bieden in uitdagend economisch klimaat.

De wereldwijde opmars van fusies en overnames in de zorg
Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV