Menu Sluiten
Sluiten
Wederom een recordaantal fusies en overnames binnen de sector bouw en installatie – header desktop

Wederom een recordaantal fusies en overnames binnen de sector bouw en installatie

10 juli 2023

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten
Nieuws

Marktupdate Bouw & installatie

Het afgelopen jaar heeft de sector, bouw en installatie, ondanks de aanhoudende uitdagingen als personeelstekorten en hoge grondstofprijzen, wederom een recordaantal fusies en overnames meegemaakt. De prijzen van veelvoorkomende grondstoffen in de sector zoals staal, hout, beton, cement en bakstenen zijn enorm gestegen. Deze consolidatieslag is mede het gevolg van de jacht op schaalvoordelen bij inkoopkosten, en een alternatief om een personeelsbestand aan vakbekwame arbeidskrachten over te nemen. De gemiddelde waarde van de ondernemingen binnen de bouw en installatie sector in 2022 lag, uitgedrukt in EBITDA-multiples, net als in het jaar ervoor op 4. Dat is lager t.o.v. de gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren binnen het MKB van 4.7.

Verwachting voor 2023

Nieuws

Verwachting voor 2023

In 2023 zal de bouw- en installatiesector een lichte krimp ervaren volgens de verwachting ondanks de sector de afgelopen jaren een sterke groei heeft doorgemaakt. Deze verwachting is gebaseerd op een afnemende groei van de woningmarkt, en vermindering van de bouwcapaciteiten en een stijging van de bouwkosten.

Nieuws

Krappe arbeidsmarkt

De sector kampt met een krappe arbeidsmarkt vanwege het tekort aan vaklieden, dat niet voldoende wordt aangevuld door opleidingsinstellingen. Dit tekort is ontstaan doordat, een hoge werkeloosheid als gevolg van de economische crisis in 2008 – 2013 onder de vaklieden in de bouw en installatie, ervoor heeft gezorgd dat veel werknemers de switch naar een andere sector hebben gemaakt die meer kansen bood. Dit tekort aan vaktechnisch personeel zorgt ervoor dat de bouwcapaciteiten flink gedrukt worden.

Match Plan
Match Plan

Nieuws

Levensduurkostenmethode

Als gevolg van het toenemende belang van duurzaamheid binnen de sector is de trend life cycle costing ontstaan. Dit houdt in dat investeringskosten, onderhoudskosten, en demontagekosten van het duurzame alternatief worden verrekend over de gehele levensduur om gebouwen onderling vergelijkbaar te maken.

Nieuws

Aanhoudende druk op grondstofprijzen en machines

De grondstofprijzen binnen de bouw en installatiesector zijn door aanhoudende schaarste erg hoog. Daarnaast ervaart de sector ook gevolgen van de wereldwijde chiptekorten die de toelevering van zware machines vertraagd. De stikstofproblematiek zal vanwege de uitstoot van stikstof en PFAS in de komende periode zorgen voor een belemmering van de bouwcapaciteiten. Als alternatief worden bedrijven gestimuleerd te investeren in het gebruik van schone machines doordat daar subsidiemogelijkheden voor vrijgemaakt worden vanuit de overheid. Doordat de kosten van grondstoffen, machines en arbeid stijgen zal de groei in de woningmarkt naar verwachting afnemen, als gevolg zal voornamelijk de groei in nieuwbouwwoningen stabiliseren.

Vacature Manager Debt Advisory
Renovatiesector

Nieuws

Renovatiesector

De renovatiesector wordt verwacht te blijven groeien, aangezien er een toenemende behoefte is aan het verbeteren en verduurzamen van bestaande gebouwen. Bovendien zijn er overheidsinitiatieven, zoals de bouw van nieuwe infrastructuur en de verduurzaming van woningen, die de sector kunnen ondersteunen en bijdragen aan een herstel op de lange termijn.

Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV