Menu Sluiten
Sluiten
Marktupdate IT & Online -header

Gemiddelde verkoopprijs van IT bedrijven stijgt voor zesde jaar op rij

7 januari 2022

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

Nieuws

Gemiddelde verkoopprijs van IT bedrijven stijgt voor zesde jaar op rij

In zes jaar tijd is de gemiddelde EBITDA-multiple (factor maal de operationele winst vóór rentekosten, belastingen en afschrijvingen) die voor IT-bedrijven in Nederland betaald wordt jaar op jaar gestegen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde betaalde EBITDA-multiple voor bedrijven in de IT & Online-sector in H1-2021 6,55x bedroeg. In dezelfde periode zes jaar geleden was deze nog slechts 5,7x. Onze overnamespecialist IT & Online, Lucas Troelstra, schetst de situatie.

Overnameontwikkeling IT & Online sector

Nieuws

Groeiende sector met positieve vooruitzichten

Een belangrijke reden achter de harde stijging van de gemiddelde EBITDA-multiple is de algehele digitalisering van de samenleving. De wereldwijde digitalisering is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Leren, werken, winkelen: er wordt in recordtempo geschakeld tussen het fysieke en digitale domein. De coronapandemie heeft de digitalisering van Nederland nog verder versneld. Door de sterke toename in thuiswerken is onder andere de behoefte aan hardware en cloudoplossingen in een sneltrein beland. Door de tijdelijke sluitingen van fysieke winkels en de horeca zijn ook veel ondernemers in deze sectoren overgestapt op onlineconcepten en oplossingen, hetgeen weer veel werk op heeft geleverd voor website- en appontwikkelaars, maar bijvoorbeeld ook voor hosting- en IT consultancy ondernemingen. De gehele digitaliseringsslag dient veilig en betrouwbaar te verlopen, wat weer werk biedt voor security. Met deze digitalisering komen vervolgens ook veiligheidsvraagstukken aan de orde. ‘De onmisbaarheid van IT-bedrijven voor de samenleving en de alsmaar groeiende digitalisering, maakt dat de sector een interessante markt is voor zowel strategische partijen als investeerders, waardoor de vraag en dus ook de prijs van dit soort bedrijven stijgt’, stelt Troelstra. Dit positieve sentiment in de IT sector geldt zeker niet voor alle sectoren in Nederland, bijvoorbeeld de horeca, media & communicatie en de reis- & evenementensector zijn juist sectoren die dalende EBITDA multiples laten zien.

Nieuws

Veel kapitaal in de markt en een lage rentestand

Een andere reden voor de gestegen gemiddelde EBITDA-multiple is het feit dat de marktomstandigheden erg gunstig zijn. ‘Er is veel kapitaal voorhanden en de rentes zijn historisch laag, wat zorgt voor een ideaal investeringsklimaat’, aldus Troelstra. Hierdoor zijn zowel investeerders als strategische partijen meer dan ooit op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden. ‘Sectoren en bedrijven die hun bestendigheid hebben bewezen tijdens de coronacrisis zijn nu extra interessant om in te investeren, gegeven de onzekerheid op de markt richting de toekomst. De IT & Online sector staat daarbij bovenaan de lijst en kent de hoogste gemiddelde EBITDA multiple van alle sectoren in Nederland.’

Volgens Troelstra is het ‘gezien de huidige marktontwikkelingen, het beschikbare kapitaal en de huidige hoge multiples in de IT & Online markt een uitstekend moment om een overdracht te overwegen.’ Daarentegen is de verwachting dat de digitaliseringsslag en de gunstige marktomstandigheden ook de komende jaren nog zullen aanblijven, maar een algehele economische crisis kan ook het M&A klimaat in de IT sector wel degelijk negatief beïnvloeden.

Overnames IT sector
Overnames IT sector advies

Nieuws

Advies aan IT-ondernemers

Uiteindelijk benadrukt Troelstra dat het belangrijk is om niet té veel waarde te hechten aan de huidige gemiddelde EBITDA-multiple in de sector. ‘Reken jezelf als ondernemer niet te snel rijk, een gemiddelde EBITDA-multiple van 6,55x klinkt mooi maar dit betekent niet dat dit de waarde is van iedere IT-onderneming. Binnen de sector zijn aanzienlijke verschillen in de waardering van bedrijven waarneembaar, hetgeen afhankelijk is van een breed scala aan zowel interne als externe factoren’. Voor hoeveel en aan wie een bedrijf verkocht wordt, is daarnaast ook sterk afhankelijk van de kwaliteit en professionaliteit van het verkoopproces.

Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV