Menu Sluiten
Sluiten
kinderopvang overnemen / kinderdagverblijf overnemen

Aantal overnames binnen de kinderopvang in 10 jaar tijd met 50% toegenomen

9 april 2021

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

Nieuws

Aantal overnames binnen de kinderopvang in 10 jaar tijd met 50% toegenomen

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat ten opzichte van 2011 het aantal overnames binnen de kinderopvang met maar liefst 50% is toegenomen. Er is op dit moment een zogenoemde ‘consolidatieslag’ gaande waarbij ondernemers in de kinderopvang te maken hebben met een snel veranderende markt en waarin vooral de relatief kleinere organisaties worden overgenomen. Deze explosieve groei van het aantal overnames heeft vooral te maken met toenemende regeldruk, de steeds hogere verwachting ten aanzien van het onderscheidend vermogen van de kinderopvang organisatie, maar ook de positieve dynamiek in de fusie- en overnamemarkt in de kinderopvang.

Kinderdagverblijf verkopen of aankopen

Nieuws

Toenemende wet- en regelgeving binnen de kinderopvang

De toenemende regeldruk vanuit de overheid heeft grote impact op de sector. Arno Dielesen, overnamespecialist kinderopvang, vertelt; ‘’Wij hebben de overlopen jaren veel verschillende partijen binnen de kinderopvang begeleid bij een aankoop– of verkooptraject. Wij zien daarbij dat met name de relatief kleine organisaties (1 tot 5 locaties) moeite hebben met de aangescherpte kwaliteitsregelgeving. Het gevolg is dat zij onzekerheid en druk voelen en steeds vaker afzien van het ondernemerschap. De grotere organisaties hebben door hun omvang minder moeite met deze aanpassingen. Dit zorgt ervoor dat wij bij Match Plan een trend zien waarbij de grote kinderopvangorganisaties de kleinere concullega’s overnemen.

Nieuws

Hogere verwachtingen ten aanzien van het onderscheidend vermogen

Maar niet alleen de voortdurend veranderende wet- en regelgeving zorgt voor deze toename in het aantal overnames. Ook ouders verlangen naar grotere flexibiliteit en meer onderscheidend vermogen van de kinderopvangondernemers. Arno Dielesen; ‘’Ondanks dat bereikbaarheid nog steeds de belangrijkste afweging is bij ouders, is er een trend zichtbaar waarbij ouders bereid zijn om een grotere reisafstand te overbruggen als er sprake is van een alternatief concept’’,. Voorbeelden hiervan zijn opvangorganisaties met focus op thema’s zoals; groene kinderopvang , sporten, duurzaam speelgoed en afvalscheiding. Ook de agrarische kinderopvang is populair, waarbij kinderen kennis maken met dieren en het kweken van voedsel. Deze verandering van verwachtingspatronen bij ouders resulteert in extra druk bij de ondernemers. Zeker voor de ondernemers waarvoor het niet mogelijk is om te voldoen aan deze verhoogde kwaliteitseisen en marktontwikkelingen. Zich aan sluiten bij een grote organisatie is dan een logische stap voor deze ondernemers.’’ aldus Dielesen.

kinderdagverblijf verkopen
kinderopvangverkopen1

Nieuws

Belangstelling van investeerders in de kinderopvang

Daar komt bij dat er mogelijke veranderingen in overheidssteun aan zitten te komen wat de kinderopvang voor veel investeerders aantrekkelijk maakt. Zo gaan er de laatste tijd steeds meer stemmen op binnen de politiek om de kinderopvang (deels) tot basisvoorziening te maken. Veel kleinere kinderdagverblijven worden daardoor opgekocht door grotere ketens. Een ontwikkeling die ervoor zorgt dat er minder nieuwe partijen op de markt komen die kinderopvang aanbieden en het voor de kleinere organisaties ook financieel gezien aantrekkelijk maakt om een verkoop te overwegen.

Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV