Menu Sluiten
Sluiten
Header Desktop T&L

Forse afname in aantal M&A transacties binnen de Transport & Logistiek sector ondanks behoefte aan schaalgrootte

19 oktober 2022

Lees verder
Terug naar nieuwsberichten

De transport- en logistieksector (T&L) staat voor de uitdaging om in onzekere economische tijden – met o.a. de recessie vooruitzichten, chiptekorten, stijgende rentes, COVID-19 en supply chain verstoringen – ervoor te zorgen dat de marges op orde blijven, er voldoende gekwalificeerd (rijdend) personeel is en dat de slag naar verduurzaming verder wordt doorgezet. Niels Ansems MSc, Director M&A bij Match Plan Fusies en Overnames, legt uit wat voor effect dat heeft op de M&A transacties binnen de sector;

Wij merken dat de transportbedrijven door deze ontwikkelingen voor belangrijke strategische keuzes staan. De combinatie van factoren i) tekort aan personeel, ii) tekort aan transportmiddelen, iii) slechte macro-economische vooruitzichten en iv) verdere druk op marges, blijft ervoor zorgen dat partijen op zoek zijn naar schaalgrootte. De vele investeringen en een efficiënt bedrijfsmodel die er nodig zijn om deze strategische uitdagingen aan te gaan, zijn beter te dragen wanneer men samengaat door middel van een fusie, aan- of verkoop. Deze ontwikkelingen blijven de consolidatieslag in de transportsector aandrijven, echter lijkt de markt nu even te stagneren.

T&L transacties NL per kwartaal

Marktupdate Transport & Logistiek

Kantelpunt in de T&L sector

Op basis van de grafiek op links blijkt dat het aantal transacties in de T&L sector in het eerste half jaar van 2022 uitkomt op 100, wat een daling is van 20% ten opzichte van dezelfde periode 2021 en bijna 15% ten opzichte van dezelfde periode 2020. Dit is een flinke omslag in de M&A marktomstandigheden, gezien het feit dat er de laatste jaren juist sprake was van een toenemend aantal transacties vanuit de behoefte naar schaalgrootte.

Marktupdate Transport & Logistiek

Uitdagende marktomstandigheden

Het feit dat het aantal M&A transacties in de transportsector lager is dan in de corona jaren 2020 en 2021, laat zien hoe uitdagend de huidige omstandigheden in de markt zijn. Ondanks de blijvende noodzaak om schaalgrootte en efficiëntie te realiseren, neemt men nu liever het zekere voor het onzekere en lijkt de markt af te wachten hoe de verschillende ontwikkelingen zich zullen ontvouwen. Deze afwachtende houding is overigens nóg niet terug te zien in de multiples, die ondanks de onzekere economische tijden, stabiel blijven in de T&L sector.

Uitdagende marktomstandigheden
Conclusie Marktupdate Transport & Logistiek

Marktupdate Transport & Logistiek

Conclusie

Kortom, aan de ene kant blijft men in de T&L sector op zoek naar schaalgrootte wat het aantal transacties nog enigszins op peil houdt, aan de andere kant zijn de huidige marktomstandigheden dusdanig onzeker en uitdagend dat er toch een forse afname in het aantal transacties wordt gezien. Mocht u naar aanleiding van deze marktupdate nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden voor uw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact op met specialisten van Match Plan Fusies en Overnames die graag de mogelijkheden met u bespreken.

Hans van de Pas - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Hans van de Pas RV Over drs. Hans van de Pas RV