Menu Sluiten
Sluiten
Purchase-Price-Allocation
Lees verder
Terug naar waardebepaling bedrijf

Waardebepaling bedrijf

Wat is een Purchase Price Allocation (PPA)?

Bij de overname van een onderneming wordt niet snel gedacht aan een Purchase Price Allocation (PPA). Dit komt vaak doordat na de overname de focus weer volledig op de strategische en operationele taken van de business wordt gericht. Hierdoor kan het soms een verrassing zijn als de accountant zich meldt met de vraag hoe de koopprijs van de overname verwerkt dient te worden in de geconsolideerde jaarrekening. Mocht dit zich voordoen, dan is een PPA de geschikte oplossing. Maar wat houdt zo’n PPA eigenlijk precies in? En wat zijn de verwachtingen van de diverse betrokken personen, zoals bijvoorbeeld een CFO, controller en een accountant. Kunnen er ook partijen ondersteuning bieden bij dit proces en welke informatie moet ik hiervoor aanleveren? Wij vertellen u graag meer over dit traject.

Wanneer een Purchase Price Allocation

Purchase Price Allocation voorbeeld

Wanneer een Purchase Price Allocation?

Controleplichtige ondernemingen moeten onder zowel de Nederlandse regels voor de jaarrekening (Richtlijnen voor Jaarverslaggeving (RJ)) als onder de internationale richtlijnen (International Financial Reporting Standard (IFRS)) na iedere overname de koopprijs van de overgenomen onderneming toewijzen aan de overgenomen activa en passiva. Dit gebeurd door het uitvoeren van een PPA.

Wanneer een Purchase Price Allocation?

Wanneer is een onderneming controleplichtig?

Een onderneming is controleplichtig als in twee opeenvolgende jaren wordt voldaan aan twee van de volgende drie criteria:

  • Er is een balanstotaal van minimaal € 6,0 miljoen
  • Er is een netto-omzet van minimaal € 12,0 miljoen
  • De onderneming heeft minimaal 50 personeelsleden in dienst
Wanneer is een onderneming controle plichtig

Advies bij een PPA

Een Purchase Price Allocation in 6 stappen

Laden..
Stap 1: Kennismaking en behoefte vaststellen
Stap 1: Kennismaking en behoefte vaststellen
Stap 2: Wij sturen u een offerte
Stap 2: Wij sturen u een offerte
Stap 3: Aanleveren van documentatie
Stap 3: Aanleveren van documentatie
Stap 4: Uitvoeren van de PPA
Stap 4: Uitvoeren van de PPA
Stap 5: Bespreken uitkomst van de PPA
Stap 5: Bespreken uitkomst van de PPA
Stap 6: Overhandigen PPA rapport
Stap 6: Overhandigen PPA rapport
Uit welke elementen bestaat een Purchase Price Allocation

Het toewijzen van de transactieprijs aan de activa, passiva en goodwill

Uit welke elementen bestaat een Purchase Price Allocation?

Het toewijzen van de transactieprijs (van de overname) aan de activa, passiva en goodwill wordt in vakjargon ook wel ‘Purchase Price Allocation’ of ‘PPA’ genoemd. Vrij vertaald naar het Nederlands kan gesproken worden over ‘koopprijs allocatie’. Hierbij moeten alle gekochte identificeerbare activa en de overgenomen passiva worden gewaardeerd tegen reële waarde (op de overnamedatum). Het verschil tussen de reële waarde van activa en passiva en de koopprijs van de aandelen is de goodwill (restpost).

Voor tastbare activa (i.e. grond, gebouwen, voorraden etc.) zal dit doorgaans relatief makkelijk op te lossen zijn. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld gebouwen te taxeren. Maar ook de niet tastbare activa in een koopprijs moeten op reële waarde worden ingeschat. Bij deze immateriële (niet tastbare) vaste activa moet u denken aan bijvoorbeeld de waarde van klantrelaties, merknamen, intern ontwikkelde software, technologieën en patenten. Deze immateriële vaste activa staan doorgaans niet op de balans van de overgenomen onderneming en zullen daarom apart gewaardeerd moeten worden.

Voor het waarderen van deze niet tastbastbare activa is specialisme binnen het waarderingsvak een vereiste. Zo zal de waardebepaling van klantrelaties bijvoorbeeld plaats vinden op basis van de Multi Period Excess Earnings Methode (MEEM). Patenten en of merknamen worden doorgaans gewaardeerd met behulp van de ‘Relief from Royalty’ (RFR) methode. En ook de kostenbenadering als grondslag voor de waardering wordt regelmatig toegepast. Al deze methoden hebben specifieke kenmerken en uitgangspunten.

Purchase Price Allocation Nederlands
bisbee-video

”Wij hadden een waardebepaling nodig voor onze accountant. Ik had goede ervaringen met Match Plan als organisatie. Ik kende de mensen die daar werkten en prijstechnisch gezien was het interessant.”

Gerald Pikkemaat, Directeur Bisbee Flexonderwijs

Werken bij Match Plan

Hulp bij het uitvoeren van een Purchase Price Allocation

Wij ondersteunen bedrijven en accountantskantoren bij het uitvoeren van een Purchase Price Allocation

Match Plan voert PPA’s uit in opdracht van diverse (beursgenoteerde) ondernemingen. Eveneens ondersteunen wij diverse accountantskantoren bij de uitvoering en/of de beoordeling. Binnen het team van Match Plan zijn vijf Register Valuators werkzaam. En onze director valuation drs. Richard Peeters RV heeft zich gespecialiseerd in het uitvoeren en assisteren bij een Purchase Price Allocation.

Purchase Price Allocation (PPA)

Meer informatie over een Purchase Price Allocation?

In onze e-book – Purchase Price Allocation- hebben wij de verschillende aspecten voor u op een rij gezet. Zo beschrijven wij de rol van de betrokken partijen en het te verwachten verloop van het traject.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Purchase price allocation alles wat u moet weten

Referenties waardebepaling

Een aantal van onze referenties

Laden..
Richard - director valuation

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Richard Peeters RV Over drs. Richard Peeters RV