Bedrijfsovername


Bedrijf overnemen? Maak kennis met de winnende aanpak

Bent u geïnteresseerd in het overnemen van een bedrijf? Wilt u uw marktaandeel vergroten door een concurrent te kopen? Zoekt u bedrijven om uw dienstenpakket uit te breiden? Bent u op zoek naar schaalvoordelen om uw kostprijs te verlagen?

Bedrijfsovername

Indien u besluit tot het overnemen van een bedrijf, komt u voor veel uitdagingen te staan. Voor u zal een bedrijfsovername geen dagelijkse kost zijn. Voor ons is dit wel het geval, we zijn ons dan ook bewust van de voor- en nadelen van een bedrijfsovername. Om de bedrijfsovername soepel en succesvol te laten verlopen is het raadzaam om deskundige en professionele begeleiding in de arm te nemen. Onze adviseurs staan voor u klaar om u tijdens het hele bedrijfsovername proces te voorzien van deskundig advies en ondersteuning. Samen met u zullen we het hele overnametraject doorlopen en te allen tijde uw belang centraal stellen.

Proces

Het overnemen van een bedrijf is een zeer complex proces. Veel aspecten komen om de hoek kijken waarbij deskundig advies van belang is. Hierbij kunt u denken aan:

  • Financiële aspecten;
  • Fiscale zaken;
  • Juridische elementen;
  • Gevoel & emotie.

De adviseurs van Match Plan hebben door de jaren heen ruime ervaring opgebouwd in bovenstaande thema’s, hiervoor verwijzen we u graag door naar onze referenties. Wij kunnen u bijstaan in diverse vormen van bedrijfsovernames, denk hierbij aan: strategische overnames, fusies, management buy-outs en buy-ins, maar ook familieovernames en andere samenwerkingsverbanden zoals joint ventures.  Samen met u zullen we vaststellen welke van bovenstaande aspecten in uw situatie relevant zijn en hier extra aandacht aan besteden om de bedrijfsovername succesvol af te ronden.

Traject bedrijfsovername

De adviseurs van Match Plan werken volgens een vast stappenplan tijdens het traject van een bedrijfsovername. De inhoud en het tijdspad van het traject zijn afhankelijk van het soort onderneming dat overgenomen wordt, de complexiteit van de onderhandelingen en de vereiste financiering. De volgende stappen worden doorlopen:

1. De voorbereidingsfase
Gedurende deze fase wordt de ondernemingsstrategie en acquisitiestrategie vastgesteld. Hierbij doen we onderzoek naar de acquisitiemogelijkheden.

2. De uitvoering
Tijdens deze fase in het proces van een bedrijfsovername zijn de potentiële overnamekandidaten vastgesteld en worden deze benaderd. Indien deze geïnteresseerd zijn, ontvangen we de bedrijfsinformatie die we vervolgens analyseren. Aan de hand van deze analyse wordt bepaald of het traject met de geïnteresseerde partij wordt vervolgd en bepalen we een indicatieve waarde. Vervolgens adviseren we over de opbouw van de transactie en het eventuele bod. Tenslotte brengen we een biedingsbrief uit met het bod waarna de onderhandelingen over de prijs starten.

3. De overname
In de laatste fase wordt een intentieovereenkomst, de zogenaamde letter of intent (LOI), opgesteld en wordt de financiering in gang gezet. Eventueel zullen wij een due diligence onderzoek coördineren, mocht dat nodig zijn. Tot slot komt de koopovereenkomst tot stand en vindt de formele overdracht plaats, waarna de onderhandelde koopsom wordt betaald.

Gedurende het hele proces stellen wij u op de hoogte van de voortgang en houden we ruggespraak over uw wensen. Op deze manier komt u niet voor verassingen te staan.

Waarom Match Plan?

Om uw voorgenomen bedrijfsovername tot een succes te maken en optimale overnamecondities te bedingen, is een betrokken adviseur van belang. Onze adviseurs stellen uw belang centraal en zullen optreden als sparringpartner om het gewenste resultaat te bereiken. Deskundigheid en betrouwbaarheid zijn twee eigenschappen die Match Plan kenmerkt. Door de ruime ervaring in bedrijfsovernames hebben de adviseurs een groot netwerk opgebouwd en hebben ze veel branchekennis opgedaan. Vanuit die hoedanigheid komen we veel overnameproposities tegen. Toegang tot verschillende databases zorgt ervoor dat de te koop aangeboden bedrijven te allen tijde bij ons bekend zijn. Deze factoren, in combinatie met onze resultaatgerichte aanpak, zorgen ervoor dat we uw voorgenomen transactie tot een goed einde zullen brengen.

Bent u overtuigd van onze expertise en wilt u een vrijblijvend advies ontvangen omtrent een bedrijfsovername? Neem dan gerust contact op.

Stel hier uw vraag


Volg ons op LinkedIn

Blijf via LinkedIn op de hoogte van de laatste deals en ontwikkelingen rondom Match Plan.